Măsura de reducere cu 15 la sută a pensiilor nu poate fi luată pe o perioadă mai mare de trei luni, întrucât afectează o importantă categorie socială aflată deja în pragul sărăciei, a declarat, miercuri, la Cluj, preşedintele Fundaţiei pentru Studii de Prognoză şi Strategie Economică, Mircea Coşea.
Mircea Coşea a afirmat, la un seminar desfăşurat la Cluj, că soluţiile propuse de Guvern nu vor avea succes dacă nu vor fi dublate de unele reale de redresare economică, transmite corespondentul MEIDAFAX.
"Măsurile de austeritate ale Guvernului sunt de natură paleativă, nu atacă esenţa crizei economice româneşti şi nu vor contribui la ieşirea din criză pentru că Guvernul nu are nicio concepţie în legătură cu schimbările structurale ale economiei, nicio concepţie de strategie pe termen lung care să definească orientarea economiei româneşti în viitor. Măsura de reducere a pensiilor este o măsură de urgenţă, care nu poate fi ţinută în operativitate mai mult de trei luni", a spus Coşea.
Potrivit acestuia, după trei luni reducerea nediferenţiată a pensiilor cu 15 la sută va crea o situaţie complicată, nu numai social, ci şi economic "pentru că este afectată posibilitatea de manevră pe piaţă a unei categorii aflată deja în pragul sărăcie".
"Va însemna o scădere foarte importantă a consumului, care va avea ecou în apariţia şomajului în servicii, comerţ, distribuţie, utilităţi, va însemna creşterea importantă a creditelor neperformante, pentru că nu se vor putea returna ratele, iar băncile vor avea şi ele de suferit. Va însemna blocarea sistemului centralizat de încălzire în timpul iernii şi va bloca şi sistemul de asistenţă medicală. Măsurile trebuie acompaniate de măsuri de stimulare a mediului economic real, pe care încă nu le văd", a precizat Mircea Coşea.
Potrivit acestuia, România ar fi intrat oricum în criză, şi dacă nu ar fi început criza economică mondială, "pentru că se află într-o criză structurală, care a transformat-o într-o economie de mâna a doua, poate chiar cu elemente de subdezvoltare".
"Deşi este membră a UE, ea nu corespunde parametrilor economici, nici măcar cu media europeană. Este o economie care are un viciu de fond, acela că depinde în proporţie de peste 85 la sută de importurile şi exporturile cu pieţele UE", a explicat preşedintele Fundaţiei pentru Studii de Prognoză şi Strategie Economică.
Mircea Coşea a avertizat că România poate pierde avantajele pe care le-a avut din punctul de vedere al convergenţei reale cu UE şi al intrării în zona euro, fiind în pericol să se mărească decalajul cu "nucleul de forţă al UE".
Mircea Coşea a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la un seminar organizat de SC Tetarom SA, care administrează parcurile industriale din judeţul Cluj, cu tema "Infrastructuri de afaceri, de la idee până la recunoaştere internaţională".