Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) reglementează, printr-un proiect de ordin, modul de eliberare a certificatelor de concediu medical şi instituie reguli privind controlul la domiciliul bolnavului, la angajator şi la medic, dar şi amenzi pentru nerespectarea legii.
Potrivit proiectului de ordin al preşedintelui CNAS, angajatorul poate sesiza casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are sediul social în cazul eliberării certificatelor de concediu doar pentru angajaţii proprii.
Organele de control sunt formate, după caz, din personal din cadrul serviciilor specializate, respectiv casele de asigurări de sănătate, care cooptează, după caz, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii sau ai direcţiilor de sănătate publică şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publică centrală cu reţea sanitară proprie, precum şi medici experţi ai asigurărilor sociale, se arată în proiect.
Controlul la medicul care a încheiat convenţie cu CNAS constă în verificarea unor documente, date, informaţii şi are ca scop identificarea elementelor de respectarea a unor reguli, fără a se limita la doar la acestea, printre care existenţa convenţiei de eliberare de certificate de concediu medical, documentul de achiziţionare a carnetelor de certificate de concediu medical, dovada modului de gestionare şi evidenţă a acestora, cât şi existenţa adeverinţei de la plătitor în care să se menţioneze numărul de zile de incapacitate temproară de muncă avute în ultimile 12 luni, în baza căreia se poate elibera certificatul medical. În urma verificărilor se întocmeşte un raport de constatare.
Controlul la domiciliul bolnavului care a primit concediu vizează verificarea respectării planului de recuperare recomandat de medic, dar şi o anchetă privind programul pacientului pe perioada concediului medical. Echipa de control poate solicita unui alt medic decât cel care a emis certificatul să confirme diagnosticul iniţial, pe cheltuiala angajatorului, după caz.
O sinteză a raportului de control va fi transmisă angajatorului.
Dacă bolnavul nu respectă programul terapeutic recomandat de către medic sau simulează boala, casa de asigurări de sănătate nu decontează contravaloarea concediului medical.
Nerespectarea regulilor de eliberare a certificatelor de concediu medical constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.
Amenzile pot fi aplicate pentru completarea necorespunzătoare a certificatelor de concediu medical, eliberarea unui număr disproporţionat de certificate de concediu medical în raport cu numărul de consultaţii medicale, eliberarea acestor documente pentru durate mai mari decât cele stabilite de lege, acordarea retroactivă a acestora în afara situaţiilor prevăzute de lege, neconcordanţa datelor din fişa medicală a asiguratului cu cele de pe certificat, precum şi acordarea fără a se menţiona în fişa medicală elementele de diagnostic, diagnostic pozitiv şi planul de recuperare.
De asemenea, amenzile pot fi date pentru nerespectarea prevederilor legale privind înscrierea codului de diagnostic, clasificaţia internaţională a maladiilor, acordarea de concedii medicale în cazuri sau pentru perioade nejustificate, încadrarea eronată a concediilor medicale în categoria "iniţial", respectiv, "în continuare" sau în alte situaţii temeinic justificate, se mai arată în proiectul de ordin.
Verificarea unui medic se realizează în baza planului de control sau în condiţiile în care există motive pentru a considera că acesta a eliberat certificate de concediu medical cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.
Proiectul de ordin al preşedintelui CNAS reglementează şi controlul la angajator. Astfel, angajatorul va fi sancţionat cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei dacă refuză nejustificat plata indemnizaţiilor şi plata eronată a indemnizaţiilor.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.