Toate cele 49 de zone de îmbăiere de pe litoralul românesc corespund standardelor europene, 8,2 la sută dintre ele întrunind condiţii de calitate mai bune decât cerinţele europene obligatorii, informează, luni, Administraţia Naţională "Apele Române", citând raportul Comisiei Europene.
Raportul Comisiei Europene constată o îmbunătăţire semnificativă a calităţii apelor de îmbăiere din România, toate cele 49 de zone îmbăiere de pe litoralul românesc corespunzând standardelor europene obligatorii.
Potrivit sursei citate, s-a constatat un progres cu doi la sută faţă de anul 2008, când 98 la sută din zonele de îmbăiere atingeau standardele europene obligatorii.
"Totodată, patru zone de îmbăiere de pe litoralul românesc (reprezentând 8,2 la sută din cele 49 de zone) au întrunit condiţiile de calitate mai stringente decât cerinţele europene obligatorii faţă de o singură zonă de îmbăiere, doi la sută cât era în 2008", precizează "Apele Române".
Raportarea datelor de calitate a apelor de îmbăiere s-a realizat de câtre România, pentru al treilea an consecutiv, prin Ministerul Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi autorităţile de sănătate publică judeţene, care au participat, împreună cu Administraţia Naţională "Apele Române", la delimitarea zonele de îmbăiere.
Administraţia Naţională "Apele Române" elaborează şi reactualizează periodic registrul zonelor protejate, inclusiv a zonelor de îmbăiere. În 22 martie, România a raportat către Comisia Europeană Planurile de Management a Bazinelor Hidrografice, în care au fost incluse şi zonele de îmbăiere.
Conform Directivei Europene privind apele de îmbăiere, până în 2011, ANAR va elabora, în comun cu autorităţile de sănătate publică, profilul apelor de îmbăiere (încadrarea acestora pe clase de calitate), iar, până în 2015, autorităţile responsabile trebuie să ia măsurile de management necesare pentru atingerea unei calităţi cel puţin "satisfăcătoare" a apelor de îmbăiere, precum şi pentru creşterea numărului de ape de îmbăiere care să aibă o calitate "bună" sau "excelentă".
La nivelul C", se află în curs de elaborare, un proiect de decizie referitor la simbolurile ce ar putea să fie folosite, pe de o parte, pentru recomandarea de interdicţie sau interdicţia de îmbăiere, iar, pe de altă parte, pentru indicarea clasei de calitate a apelor de îmbăiere, mai exact, reprezentarea grafică a unor stele, în care patru stele înseamnă "calitate excelentă a apei de îmbăiere", trei stele, "calitate bună a apei de îmbăiere", două stele, "calitate satisfăcătoare a apei de îmbăiere" şi o stea "calitate nesatisfăcătoare a apei de îmbăiere".
Standardele minime pentru calitatea apei de scăldat în UE au fost respectate în 96 la sută din zonele pentru scăldat costiere şi 90 la sută din zonele pentru scăldat din râuri şi lacuri, rezultă din raportul anual prezentat de Comisia Europeană şi de Agenţia Europeană de Mediu.
Dintre cele 20.000 de zone pentru scăldat monitorizate în întreaga Uniune Europeană în 2009, două treimi sunt zone costiere, iar restul se situează de-a lungul râurilor şi lacurilor.
Respectarea valorilor obligatorii în cazul zonelor costiere a crescut de la 80 la sută în 1990 la 96 la sută în 2009, iar în ceea ce priveşte apele interioare, creşterea a fost şi mai semnificativă, de la 52 la sută la 90 la sută.