Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de genocid împotriva pacienţilor din România, pentru modul în care promovează mecanismul de compensare, şi cere populaţiei să reacţioneze ferm, se arată într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) protestează faţă de modul nedemocratic în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate promovează mecanismul de compensare, acuzând instituţia că nu este interesată de opinia şi problemele pacienţilor.
De asemenea, COPAC solicită în mod public CNAS să renunţe la această măsură care ar afecta dramatic toţi pacienţii.
"Facem un apel la toată populaţia României să reacţioneze ferm împotriva acestei măsuri pentru că ne afectează pe toţi de la sugar până la vârstnici. Facem un apel la clasa politică din România să ţină cont de problemele celor care i-au desemnat să îi reprezinte şi să impună CNAS să renunţe la această măsura aberantă", a declarat preşedintele COPAC, Cezar Irimia.
Potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului preţ de referinţă la medicamente, pacienţii vor fi obligaţi să îşi plătească mare parte din preţul tratamentului. De exemplu, pacienţii cu hipertensiune arterială, vor trebui să plătească de peste trei ori mai mult decât plăteau până acum pentru a păstra aceeaşi schemă de tratament.
"Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate contrazic documentele elaborate chiar de ei şi spun că pacienţii vor plăti în medie în plus doar zece la sută. Reprezentanţii CNAS au pus capăt brusc dezbaterii de astăzi (vineri-n.r.) după exact o oră în condiţiile în care nu mai aveau răspunsuri pentru problemele ridicate de pacienţi", se arată în comunicat.
Cei mai afectaţi vor fi pensionarii, ale căror pensii oricum se vor diminua cu 15 la sută, iar mulţi dintre ei nu îşi vor mai permite tratamentul pentru boli foarte răspândite, precum hipertensiunea arterială sau ulcer.
COPAC este cea mai mare organizaţie din România care luptă pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, reunind 12 organizaţii naţionale ale pacienţilor cu afecţiuni cronice.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat vineri dimineaţa o dezbatere publică privind noul sistem de compensare a medicamentelor care va fi introdus la 1 iulie.
La dezbatere au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, ai distribuitorilor şi producătorilor de medicamente, Colegiul Farmaciştilor şi Colegiul Medicilor, membrii ai sindicatului doctorilor şi autorităţi centrale şi locale.
Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi, bolnavii vor fi obligaţi să scoastă din buzunare de la 1 iulie mai mulţi bani pentru a-şi cumpăra medicamentele compensate. Această afirmaţie a fost susţinută şi de Colegiul Farmaciştilor din România.
"Din păcate bolnavii vor scoate din buzunar între 50-70-80 la sută pentru moleculele noi", a afirmat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.
Totodată, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor a reclamat faptul că formula de calcul al noului preţ de referinţă "a pus în încurcătură" chiar şi pe matematicieni. "Nimeni nu a putut să ne explice cum va fi calculat preţul de referinţă în noul sistem de compensare", a mai spus Clara Popescu.
Ea a ţinut să precizeze faptul că actul privind modificarea preţului de referinţă în cadrul medicamentelor compensate şi gratuite nu va fi semnat de către Colegiul Farmaciştilor din România.
De aceeaşi părere au fost şi reprezentanţii Colegiului Medicilor din România. Mai mult decât atât, asociaţiile pacienţilor au spus că vor ataca în instanţele din România şi vor sesiza organismele europene în legătură cu acest proiect care îi obligă pe pacienţi, şi aşa "vitregiţi de soartă şi fără bani", să nu mai poată cumpăra medicamente prin acest nou sistem.
De cu totul altă părerea a fost conducerea CNAS care a spus că prin acest nou sistem se crează premisele pentru un acces mai larg al bolnavilor la medicamente.
"Prin acest sistem aşteptăm să se creeze premise pentru un acces mai larg al bolnavilor la medicamente şi reducerea creşterii explozive a costurilor cu medicamente. Vom crea un sistem predictibil pentru medicamente, din grupurile gratuite vom organiza licitaţii naţionale", a spus directorul executiv al CNAS, Dorin Ionescu.
Colegiul Medicilor din România a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că este nemulţumit de metodologia privind implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente, actul normativ lezând interesele pacienţilor şi autonomia profesională a medicului.