România se numără printre statele europene care nu alocă suficiente resurse protecţiei datelor, arată raportul Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA), care critică Bucureştiul şi pentru condiţiile de lucru oferite imigranţilor.
Raportul anual al Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) identifică o serie de probleme în domeniile protecţiei datelor, exploatării la locul de muncă, drepturilor copiilor, rasismului şi discriminării, precum şi în chestiuni legate de drepturile minorităţilor sexuale.
"Protecţia datelor reprezintă o sursă de preocupare la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, serviciile responsabile de protecţia datelor din multe state membre nu sunt echipate suficient pentru a contribui eficient la aplicarea legislaţiei în acest domeniu", notează raportul, subliniind că autorităţile din Austria, Ungaria şi Polonia nu au la dispoziţie instrumente pentru îndreptarea unei situaţii ilegale.
"Serviciile pentru protecţia datelor duc lipsă de resurse financiare şi umane în Austria, Bulgaria, România, Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Olanda, Portugalia şi Slovacia", precizează raportul FRA, dând ca exemple de bune practici Slovenia şi Irlanda.
Potrivit raportului FRA, în unele state membre UE imigranţii sunt exploataţi. "În unele state membre, angajaţii cu statut legal diferit lucrează în condiţii de lucru diferite. De obicei, imigranţii sunt plătiţi mai puţin decât salariul minim, muncesc multe ore în condiţii nesănătoase şi nu beneficiază de concedii medicale", precizează documentul.
Raportul menţionează numeroase cazuri de exploatare a imigranţilor, referindu-se inclusiv la situaţia şoferilor de taxi africani din România, precum şi la cea a moldovenilor şi ucrainenilor din Lituania.
FRA recomandă statelor membre UE să implementeze mecanisme eficiente care să le pemrită imigranţilor să semnaleze neregulile referitoare la condiţiile de lucru.
De asemenea, Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale deplânge şi situaţia minorităţilor sexuale din Europa. "Multe persoane din categoriile lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali adoptă o strategie de invizibilitate de teama homofobiei, transfobiei şi discriminării. La nivelul Uniunii Europene au loc numeroase atacuri violente din cauza orientării sexuale", precizează raportul.