Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean afirmă că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va fi dezbătută sâmbătă, aşa cum a cerut preşedintele Traian Băsescu, ci marţi, cum au stabilit cele două Birouri Permanente ale Camerelor, se poate invoca neconstituţionalitatea dezbaterii.
Deputatul Ioan Oltean a făcut aceste declaraţii joi după-amiază, într-o conferinţă de presă în care le-a cerut, în numele PDL, preşedinţilor Senatului, Mircea Geoană, şi Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să convoace de urgenţă, pentru vineri, o şedinţă a Birourilor Permanente ale celor două Camere, astfel încât şedinţa de dezbatere a moţiunii de cenzură să poată avea loc sâmbătă şi să fie constituţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În numele PDL, îi cer domnului preşedinte Mircea Geoană şi doamnei Roberta Anastase ca de îndată să convoace o şedinţă a Birourilor Permanente pentru a lua în dezbatere această situaţie ivită şi a determina dezbaterea moţiunii de cenzură la data constituţională de sâmbătă, 12 iunie", a declarat Ioan Oltean.
Vicepreşedintele PDL a spus că scrisoarea şefului statului adresată preşedinţilor celor două Camere "are în vedere o solicitare de interpretare corectă a prevederilor constituţionale".
"Trebuie să mărturisesc că, în calitate de membru al BP, nu am cunoscut această decizie şi nimeni nu a invocat prevederile acestei decizii atunci când s-a stabilit data de dezbatere a moţiunii, mergând pe prevederile Codului de Procedură Civilă (CPC). Întrucât în temeiul acestor prevederi ale deciziei CC termenul de trei zile este unul imperativ, fix, Birourile Permanente ar trebui să se întrunească în şedinţă extraordinară cel mai târziu mâine (vineri - n.r.) pentru a convoca cele două Camere în şedinţă comună sâmbătă, pentru dezbaterea moţiunii", a declarat Ioan Oltean.
Liderul PDL a explicat că, în opinia sa, această interpretare a CC este corectă şi favorabilă opoziţiei.
"În opinia mea, interpretarea CC este corectă şi ea vine în apărarea opoziţiei, în sensul că obligă Parlamentul să dezbată o moţiune la un termen fix, nelăsând posibilitatea majorităţii parlamentare să întindă această dezbatere cât ar dori aceasta. De aceea, şi CC a interpretat corect acest termen. E interesul şi al puterii, dar mai ales al opoziţiei ca această moţiune de cenzură să fie adoptată la termenul constituţional, pentru că altfel se poate invoca neconstituţionalitatea dezbaterii şi a lipsei de efecte juridice a dezbaterii de marţi", a spus Ioan Oltean.
Întrebat cum s-a procedat până acum, Ioan Oltean a spus că toate celelalte moţiuni s-au derulat ţinându-se cont de prevederile CPC, în sensul că prima şi ultima zi nu s-au luat în calcul.
"În acelaşi timp, e adevărat că este prima moţiune de cenzură a cărei dezbatere are loc după adoptarea deciziei 89 a CC, din 26 ianuarie 2010. Aşa se explică greşeala pe care au săvârşit-o membrii celor două BP", a spus Oltean.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Mircea Geoană nu acceptă să convoace BP, Oltean a spus că există riscul ca dezbaterea moţiunii de marţi să poată fi considerată neconstituţională.
"Dacă preşedintele Senatului nu va accepta convocarea BP, rămâne ca dată a şedinţei de dezbatere a moţiunii data fixată de către cele două BP pentru marţi, dar există riscul ca această dezbatere să poată fi neconstituţională. Tocmai pentru a evita un asemenea risc, noi credem că Parlamentul poate să facă un efort şi să respecte Constituţia", a declarat el.
Vicepreşedintele PDL a spus că nu crede că preşedintele Băsescu a greşit invocând această decizie a CC.
"Preşedintele României e garantul respectării Constituţiei. În consecinţă, sesizarea domniei sale e normală şi constituţională. Orice altă interpretare e răuvoitoare şi lipsită de substanţă", a spus el.
Întrebat dacă nu există riscul să fie lipsă de cvorum din cauza faptului că parlamentarii au plecat în colegii, Oltean a menţionat că sunt mijloace de transport care pot ajuta parlamentarii să ajungă la Bucureşti la dezbateri.
"Dacă vor fi convocate BP, mă urc în maşină şi plec la Bucureşti", a spus el.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, menţionând că aşteaptă un răspuns din partea lui Mircea Geoană pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.
În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei CC, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că cererea preşedintelui Băsescu pentru devansarea dezbaterii moţiunii este inutilă, data discutării în plen a demersului PSD fiind deja stabilită.
El a spus că preşedintele nu are nicio prerogativă în a face recomandări Parlamentului vizavi de datele la care se dezbat moţiuni de cenzură.