Premierul Emil Boc a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul este pregătit să se prezinte oricând la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar că "ar fi bine" ca această dezbatere să fie organizată sâmbătă, precizând totodată că procedura este clar stabilită în Constituţie.
"Ar fi bine sâmbătă, oricând. Din punctul nostru de vedere, noi suntem pregătitţi oricând. Guvernul se poate duce oricând, dar Parlamentul stabileşte", a declarat şeful Guvernului.
El a arătat totodată că procedura aferentă angajării răspunderii este clar prezentată în Constituţie.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, menţionând că aşteaptă un răspuns din partea lui Mircea Geoană pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.
Anastase a declarat, pentru MEDIAFAX, că a primit din partea şefului statului o scrisoare, în care se cere devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, pe motiv că s-ar depăşi termenele constituţionale pentru dezbatere.
Roberta Anastase a precizat că, după primirea scrisorii preşedintelui, a luat legătura cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în vederea convocării Birourilor Permanente ale celor două Camere legislative.
În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei CC, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare. În aceste condiţii, moţiunea ar trebui dezbătută în Parlament sâmbătă, 12 iunie.
Deputatul democrat-liberal Sever Voinescu a declarat, joi, că grupul parlamentar al PDL susţine că Birourile Permanente reunite ale Parlamentului trebuie să fie convocate cât mai repede, pentru ca dezbaterea moţiunii de cenzură să aibă loc în termenul constituţional.
El a spus că dacă şedinţa Birourilor Permanente reunite ar avea loc vineri, ar fi timp pentru convocarea, sâmbătă, a şedinţei de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.