Câteva zeci de profesori din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ sau sindicatele afiliate protestează, miercuri, în faţa Ministerului Educaţiei, aceştia spunând că multe cadre didactice sunt hotărâte să nu încheie situaţia şcolară, dar că o situaţie certă ar putea fi cunoscută vineri.
"Ne-am adunat aici nemulţumiţi de toată situaţia din învăţământ. Suntem cel mai afectat sector bugetar de tăierile de salariu de 25 la sută, pentru că dacă în cazul altor bugetar se spune că se reduc salariile după care se revine, când e vorba de învăţământ reducerea de 25 la sută este de neschimbat", a declarat agenţiei MEDIAFAX secretarul general al Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar (SIIP) Sector 4, afiliat FSLI, Vasile Trifu.
El a spus că până miercuri mulţi profesori din Capitală au anunţat că nu vor să încheie situaţia şcolară şi caută soluţii de boicotare a acestei acţiuni.
"Situaţia la învăţătură trebuie validată de Consiliul profesoral. Profesorii gândesc deja o variantă a boicotării validării situaţiei şcolare, adică să lipsească pe rând în momentul în care ar trebui să semneze aceste documente", a explicat Trifu.
El a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă nu îndeamnă profesorii să facă abateri disciplinare.
"Sunt unităţi de învăţământ care doresc boicotarea finalizării anului şcolar. Nu îndemnăm noi profesorii să facă abateri disciplinare, dar ei sunt liberi să hotărască ce vor să facă", a mai spus secretarul general al SIIP Sector 4.
Liderul sindical a precizat că profesorii au venit miercuri în faţa Ministerului Educaţiei nemulţumiţi de reducerea cu 25 la sută a salariilor şi de faptul că din 15 septembrie în sistemul de educaţie vor fi daţi afară 15.000 de oameni.
Totodată, sindicaliştii reclamă faptul că legea educaţiei are multe greşeli, făcând referire în special la titularizare.
"Deşi ministrul Educaţiei ne anunţă că titularii existenţi în sistem nu vor fi afectaţi, legea nu face nicio referire la categoriile care au primit repartiţii guvernamentale sau care au fost angajaţi prin ordin al ministrului în 1990. Atât timp cât există mulţi profesori titulari prin aceste două sisteme, trebuie să ni se spună clar care este soarta lor. Pentru cei nou veniţi în sistem legea este clară", a mai spus Trifu.
Cadrele didactice şi didactice auxiliare care participă la protest au scandat demisia ministrului Educaţiei, pe care îl fac responsabil de situaţia gravă în care a ajuns învăţământul din România. Mai mult decât atât, ei l-au criticat pe ministrul Daniel Funeriu pentru faptul că nu i-a primit în audienţă, aşa cum a promis în urmă cu două săptămâni.
Reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din educaţie anunţau, în 2 iunie, că nu renunţă la grevă şi că, începând din 3 iunie refuză să mai treacă note în cataloage, să încheie medii şi să ia parte la examene.
Liderii federaţiilor din învăţământ arătau că din 3 iunie cadrele didactice nu vor mai trece notele şi calificativele în cataloage, nu vor participa la examenele naţionale şi la niciun fel de evaluare şi că nu vor încheia situaţia şcolară, toate acestea însemnând "blocarea sfârşitului de an şcolar".
Cele patru federaţii precizat că au constituit un comitet de criză care va monitoriza protestele, precum şi toate acţiunile conducerii Ministerului Educaţiei, pentru a-l acţiona în instanţă pe ministrul Daniel Funeriu.
Profesorii cer renunţarea la măsurile anunţate privind diminuarea salariilor şi reducerea de personal, acceptarea amendamentelor la proiectul Legii educaţiei şi demiterea ministrului Funeriu, pentru abuzuri asupra cadrelor didactice.