Proiectul legii sistemului unitar de pensii va intra, în şedinţa de luni, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, pe ordinea de zi aflându-se şi proiectul Codului de procedură civilă, a decis, miercuri, Biroul Permanent al Camerei.
Secretarul Camerei Dumitru Pardău a făcut această precizare arătând că proiectul Legii pensiilor se află la punctul doi pe ordinea de zi, iar Codul de Procedură Civilă pe o notă suplimentară.
Pardău a spus că raportul Comisiei de muncă în cazul proiectului legii pensiilor are 397 de pagini, iar raportul comisiei speciale la Codul de Procedură Civilă are 1500 pagini.
Deputaţii din Comisia de muncă a Camerei au adoptat, pe 2 iunie, cu majoritate de voturi, un raport favorabil la Legea sistemului unitar de pensii iniţiată de Guvernul Boc.
Singurele modificări majore, stabilite de deputaţi au vizat scăderea vârstei de pensionare la femei cu doi ani, vârsta standard propusă fiind 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.
În plus, Comisia de muncă a decis să majoreze procentele din punctul de pensie acordate persoanelor îndreptăţite la pensie de invaliditate gradul I şi II, au micşorat penalizările lunare ale persoanelor care ies la pensie anticipat, de la 0,75 din valoarea pensie anticipate la 0,65.
Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, miercuri, o hotărâre privind prelungirea până la 18 iunie a termenului de depunere a rapoartelor de către Comisiile de specialitate la codurile de procedură civil şi penal.
Hotărârea a fost adoptată cu majoritate de voturi, fiind înregistrate doar cinci voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.
Termenul stabilit iniţial pentru depunerea rapoartelor de către comisiile parlamentare era 15 iunie.