Teodor Baconschi a declarat, marţi, referitor la reducerea cheltuielilor la MAE, că se încearcă încheierea de noi contracte de bilete de avion, reducerea chiriilor din exterior, trecerea la telefonie prin internet pentru apelurile obişnuite şi noi parteneriate pentru telefonia mobilă.
"Căutăm să reducem (...) Pe de o parte căutăm să reducem cheltuielile fără să afectăm funcţionarea minimală a sistemului diplomatic şi, pe de altă parte, încercăm să îmbunătăţim, să rentabilizăm nişte opţiuni prin management intern. De pildă, să facem noi contracte cu furnizorii de bilete de avion, să reducem şi să renegociem în continuare chiriile, mai ales în exterior, şi să trecem pe telefonie prin internet, pentru apelurile obişnuite. Încercăm deci să vedem care sunt capitolele bugetare care consumă cel mai mult din bugetul MAE şi să îmbunătăţim prin noi parteneriate. Inclusiv cu furnizorii de telefonie mobilă. Noi, în calitatea noastră de client corporatist important, putem să pretindem un acord mai bun cu serviciile de telefonie mobilă, ceva mai avantajoase", a declarat ministrul de Externe Teodor Baconschi.
Pe de altă parte, el a spus că angajaţii MAE se vor supune măsurii de reducere salarială care va fi valabilă, atât pentru angajaţii din centrală cât şi pentru cei de la misiuni.
"Noi nu facem noi atacuri populiste asupra bugetului. Ne înscriem în acest efort de solidaritate pentru a trece cu bine ca instituţie publică, această perioadă dificilă. Prin urmare, salariile vor fi diminuate, sperăm, pe o perioadă cât mai scurtă, şi în exterior şi în centrala MAE", a spus ministrul.
Întrebat dacă este avută în vedere o reducere a numărului de ambasade ale României în străinătate, ministrul a apreciat că această măsură "dă bine" la publicul care aşteaptă aşa ceva, dar din punct de vedere politic presupune costuri mai mari de redeschidere.
"Închiderea de ambasade este un subiect care s-a deschis anul trecut, când a circulat în presă o listă cu 13 ambasade şi consulate generale vizate. Cred că putem renunţa la câteva consulate generale, dar decizia de a retrage o ambasadă dintr-un alt stat, nu numai european, are o încărcătură politică şi trebuie tratată cu foarte multă responsabilitate. De foarte multe ori, impactul financiar al închiderii unor ambasade este minim. Dă bine la publicul care, poate, aşteaptă aşa ceva, dar te costă mai mult să revii politic, să redeschizi o ambasadă peste cinci sau zece ani şi mai sunt şi situaţiile în care statul român are proprietăţi în alte state. Este contraproductiv să dai semnalul politic că nu te interesează o anumită relaţie bilaterală, să închizi cu costuri mari de redeschidere ulterioară sau să abandonezi o proprietate a statului român care, fără îndoială, are o valoarea patrimonială importantă", a declarat ministrul de Externe.
Întrebat dacă în actualele condiţii de criză se menţine angajamentul României de a deschide consulate la Kahul şi Bălţi, acesta a spus că cele două reprezintă priorităţi politice de natură strategică şi că vor deveni operaţionale până la 30 iunie.