Simulările efectuate de Comisia Naţională de Prognoză relevă că majorarea taxelor în locul reducerii cheltuielilor cu salariile şi pensiile ar fi determinat falimentul a cel puţin 50.000 firme în semestrul II al anului şi o inflaţie de 10%, comparativ cu ţinta actuală de 3,7%, susţine premierul Boc.
În discursul susţinut, luni, în faţa parlamentarilor cu ocazia angajării răspunderii Guvernului asupra proiectelor de legi privind reducerile de pensii şi salarii, premierul a prezentat, prin comparaţie, o serie de date rezultate din simulări efectuate de Comisia Naţională de Prognoză reprezentând efectul unor eventuale majorări de taxe în locul diminuării salariilor şi pensiilor.
Potrivit premierului, simulările Comisiei relevă că o eventuală creştere a TVA şi cotei unice de impozitare ar fi condus la falimentul a cel puţin 50.000 firme în semestrul al doilea al acestui an, ar fi generat o creştere a inflaţiei la 10% (faţă de 3,7% ţintă posibilă urmare a reducerii salariilor şi pensiilor) şi ar fi depreciat "substanţial" cursul euro-leu.
Datele invocate de şeful Guvernului arată că, prin majorarea taxelor, consumul final ar fi scăzut cu 4,4% (faţă de o scădere de 2,6% prin reducerea salariilor şi pensiilor), numărul de şomeri ar fi depăşit 850.000 persoane, faţă de estimarea actuală de 750.000 şomeri, iar cel al angajaţilor pentru care nu sunt achitate impozite ar fi fost suplimentat cu încă 90.000 salariaţi.
Prin majorarea taxelor, scăderea PIB ar fi fost de 2% în 2010 şi de 1,5 în 2011, în condiţiile în care diminuarea salariilor şi pensiilor conduc la o creştere economică zero sau uşor negativă, în acest an, dar cu tendinţe pozitive în 2011.
Volumul investiţiilor străine directe ar fi fost limitat la 2,7 miliarde euro în acest an, prin majorarea taxelor, comparativ cu un volum estimat de 4,5 miliarde euro prin menţinerea actualului sistem fiscal, protejarea mediului de afaceri, a mai spus Boc.