Guvernul va tăia stimulentele salariale acordate în instituţiile publice, pe considerentul că solidaritatea în perioada de criză presupune să accepţi să munceşti mai mult şi plătit mai puţin, potrivit ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.
Întrebat, miercuri, de jurnalişti ce se va întâmpla cu stimulente financiare acordate angajaţilor din instituţiile publice şi care ajung să reprezinte şu 75% din salariu, ministrul a răspuns că intenţia Guvernului este de a nu mai acorda astfel de bonusuri.
"S-a discutat ca aceste stimulente să nu se mai acorde şi fie lucrul acesta să se decidă la nivelul cabinetului, pentru că stimulentele le acordă doar ministrul, fie să se ia o hotărâre formală în Guvern prin care să se interzică acordarea stimulentelor. Deci este o discuţie ca aceste stimulente să nu se mai acorde", a spus Udrea.
Ea a arătat că, personal, crede că sistarea stimulentelor ar trebui să reprezinte o decizie a miniştrilor, care "totuşi sunt responsabili".
"Eu cred că totuşi miniştrii sunt responsabili şi nu au nevoie de o hotărâre de guvern ca să nu acorde aceste stimulente, care fac nişte diferenţieri între angajaţii din aceleaşi ministere şi din ministere diferite. E adevărat că tocmai acesta este rostul stimulentelor: să recompensezi pe cei care pe aceleaşi funcţii au o muncă diferită sau muncesc mai mult. Însă, în această perioadă, probabil că solidaritatea înseamnă să accepţi să munceşti mai mult şi să fii plătit mai puţin", a spus Udrea.
Un document al Ministerului Finanţelor prezentat în urmă cu trei săptămâni de MEDIAFAX relevă că fondul de stimulente rezervat angajaţilor din instituţii publice a depăşit anul trecut 1,1 miliarde lei, pentru un număr mediu total de 336.648 posturi plătite, fără ca nivelul câştigului salarial mediu brut total să scadă în majroitatea instituţiilor sub 3.000 lei.