Mai multe organizaţii de pensionari cer demisia preşedintelui ţării şi a membrilor Guvernului, solicitând în acelaşi timp cercetarea penală a membrilor Executivului şi punerea sub acuzare a lui Traian Băsescu pentru înaltă trădare.
Organizaţia "Radio-Libertatea-22", Asociaţia "Răniţilor şi invalizilor din revoluţia română din decembrie 1989", Asociaţia "Ecoforum", Asociaţia "Răniţilor" din Cluj, semnatarele petiţiilor, cer Parlamentului urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor pentru falimentarea României şi punerea sub acuzare a preşedintele Traian Băsescu pentru înaltă trădare, conform prevederilor art. 96 din Constituţie, se arată într-un comunicat comun remis miercuri de aceste asociaţii.
Semnatarii petiţiilor consideră că Guvernul Boc a încălcat Programul de guvernare 2009-2012 votat de Parlament, prin care se angaja, pe termen scurt, să relanseze economia şi să asigure sustenabilitatea politicilor publice, iar pe termen mediu, să continue procesul de integrare europeană, acordând o atenţie specială pregătirii pentru adoptarea euro.
"Nerespectarea Legii privind Bugetul public pe anul 2010 şi al Asigurărilor sociale pe 2010 de către Guvern a dus la falimentul României", susţin organizaţiile citate.
În opinia membrilor acestor organizaţii, Traian Băsecu practică un comportament dictatorial, faţă de popor, prin încălcarea atributelor prevăzute de constituţie, "în sensul subjugării instituţiilor primordiale ale României – Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii intereselor personale (conform viziunii sale, interese naţionale), care a culminat cu obligarea Guvernului Boc Emil să promoveze două proiecte de lege, prin asumarea răspunderii Guvernului, în plenul Parlamentului, privind diminuarea pensiilor, indemnizațiilor şi salariilor bugetarilor cu 15% şi 25%, pe o perioadă aparent limitată, prin nesocotirea prevederilor articolului 1 alin. (5) din Constituţie care prevăd expres că în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", se arată într-una dintre petiţii.
Organizaţiile semnatare cer demisia întregului Cabinet din cauza promovării celor două proiecte de lege pentru diminuarea pensiilor, indemnizaţiilor şi salariilor cu 15% şi 25% pe o perioadă aparent limitată prin încălcarea şi interpretarea abuzivă a unor texte constituţionale. Articolul 53 alin. (1) din Constituţie prevede că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse numai prin lege şi numai dacă se impune, iar la alin. (2) al aceluiaşi articol se subliniază obligativitatea ca "măsura să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o".
Mai mulţi bucureşteni, revoluţionari din Asociaţiile de răniţi şi invalizi ai revoluţiei din Capitală, Cluj, Târgu-Mureş şi Timişoara se vor întâlni, joi, în Piaţa Universităţii, pentru a-şi arăta indignarea faţă de actuala putere "coruptă, aducătoare de moarte a bătrânilor din România".
Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra legilor privind măsurile de austeritate, luni, la ora 16.00 şi ora 17.00, a anunţat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după şedinţa Birourilor Permanente reunite la care a participat premierul Emil Boc.
Mircea Geoană a precizat că s-a stabilit ca până vineri, la ora 20.00, să poată fi depuse amendamente la cele două legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.
El a arătat că moţiunea de cenzură ar putea fi depusă marţi, urmând ca la trei zile de la lecturarea în plen să fie votată.