Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că parlamentarii au nevoie de clarificări din partea Executivului în privinţa celor două legi pe care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea, apreciind că acestea reprezintă o premieră în activitatea de legiferare.
"Avem câţiva paşi procedurali, regulamentari obligatorii - trei zile pentru depunerea amendamentelor. Ceea ce am să ridic în Biroul Permanent reunit va şi nevoia de clarificări suplimentare, pentru că este fără precedent, nu o angajare a răspunderii, ci avem de-a face cu două proiecte de legi care nu au acordul CES, în premieră pentru legiferare în domeniul economic, social şi bugetar se invocă un articol din Constituţie legat de ordine şi siguranţă naţională şi, de asemenea, în mod evident, am vrea să aflăm, poate chiar de la domnul prim-ministru, înainte să îl avem ca oaspete în Parlament, dacă există loc de amendamente sau nu. Adică suntem la figuri impuse şi Guvernul a luat decizia că aceasta este forma care pleacă la FMI şi discuţia despre aşa-zise amendamente este una inutilă sau dacă, într-adevăr, există posibilitatea de a amenda în sens bun, pozitiv aceste legi", a declarat Geoană.
El a explicat că procedura regulamentară care trebuie respectată este următoarea: trei zile pentru amendamente, angajarea răspunderii propriu-zise, încă trei zile o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei, "ceea ce probabil se va întâmpla", apoi, în alte cinci zile, dezbaterea moţiunii de cenzură.
Totodată, el a opinat că pentru aceste două legi nu este necesar un aviz din partea CSAT.
"Nu cred că este o problemă de CSAT, pentru că este evident o chestiune care încearcă să găsească o acoperire faţă de Curtea Constituţională. Deci este, mai degrabă, un subterfugiu de natură juridică constituţională decât o problemă reală de siguranţă naţională. În schimb, ceea ce a propus preşedintele Băsescu în urmă cu câţiva ani, introducerea în strategia de siguranţă si securitate naţională a conceptului de bună guvernare, respective de prostă guvernare ca un risc la adresa securităţii naţionale este un lucru mai mult decât necesar" a mai spus Geoană.
Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit, marţi, pentru a decide asupra datei la care Guvernul să se prezinte în Parlament pentru angajarea răspunderii pe legile care conţin măsurile de austeritate.
Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de lege prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea.
Cele două proiecte de lege - privind "unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar" şi privind "stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor" - au sosit, luni dimineaţă, la Parlament.
În scrisoarea adresată conducerii Parlamentului, premierul Emil Boc menţionează că Guvernul solicită ca asumarea răspunderii pe cele două proiecte de lege să fie stabilită la aceeaşi dată, în şedinţe separate.