Programul "Casa Verde destinat persoanelor fizice ar urma să înceapă la sfârşitul lunii iunie, ideea subvenţionării unui procent din investiţia în sistemele alternative de căldură şi apă caldă fiind abandonată şi înlocuită cu acordarea unor subvenţii fixe pentru fiecare tip de instalaţii.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii ministerului au finalizat deja Ghidul aplicantului pentru programul "Casa Verde", actul urmând să plece spre Monitorul Oficial.
"Sperăm ca în 30 iunie să pornim programul. Alocăm pentru 2010 suma de 110 milioane de lei, bani care vor fi repartizaţi pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori", a spus Laszlo Borbely.
Ministrul a arătat că persoanele fizice care doresc să-şi completeze sistemele tradiţionale de încălzire şi apă caldă la case cu instalaţii alternative ecologice vor beneficia de subvenţii fixe din partea statului, şi nu de un procent din investiţie, aşa cum fusese anunţat iniţial. Astfel, pentru "centrale de perete" statul va aloca suma de 3.000 de lei, pentru o instalaţie de panouri solare statul va da 6.000 de lei şi pentru pompele de căldură, 8.000 de lei.
"Aceste sunt valori maxime şi nu sunt condiţionate de valoarea totală a investiţiei. Fireşte, dacă cineva vrea o instalaţie mai sofisticată de, să zicem, panouri solare, şi-o poate face, însă noi nu-i vom deconta decât 6.000 de lei", a spus Borbely.
El a precizat totuşi că suma de 6.000 de lei reprezintă circa jumătate din costurile pentru cumpărarea şi montarea unui sistem de panouri solare care să deservească o casă de dimensiuni medii.
"Am ales varianta unor subvenţii fixe pentru că fiind primul an încercăm şi să tesăm piaţa, să vedem cum va fi primită iniţiativa noastră", a mai spus ministrul.
Citând din ghid, Borbely a arătat că cei care intenţionează să aplice pentru acest proiect trebuie să meargă la Agenţiile de protecţia mediului din judeţul în care locuiesc şi să depună copii de pe cartea de identitate şi actul de proprietate asupra casei care va beneficia de investiţie, precum şi o adeverinţă fiscală care să ateste că beneficiarul nu are datorii. Sistemul va fi cumpărat apoi de pe piaţa liberă şi montat de o firmă care nu va mai trebui să treacă prin vreun proces de avizare. La final, beneficiarul va prezenta factura pentru instalaţie, iar după ce autenticitatea acesteia este verificată, primeşte subvenţia aferentă tipului de lucrare pentru care a optat.
"Am ales să nu mai mergem pe varianta firmelor autorizate şi să lăsăm la latitudinea viitorului proprietar alegerea furnizorului. Am gândit că proprietarul este direct interesat să beneficieze de o lucrare de calitate", a mai spus ministrul Laszlo Borbely.
Ministrul Mediului anunţa, în martie, că programul "Casa Verde" se va adresa, din 2010, şi persoanelor fizice, aşa cum de fapt fusese iniţial gândit.