Senatorii au decis, luni, dezbaterea în procedură de urgenţă a Legii educaţiei naţionale, stabilind ca termen de depunere a amendamentelor data de 8 iunie, în loc de 15 iunie, cum propusese iniţial Biroul Permanent.
În cadrul dezbaterilor, senatorii PSD s-au pronunţat împotriva aprobării procedurii de urgenţă pentru acest proiect.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a cerut ca proiectul să se aprobe prin consens, astfel încât să aibă o viaţă cât mai lungă pentru stabilitatea sistemului de învăţământ şi s-a declarat împotriva adoptării acestuia în procedură de urgenţă.
La rândul său, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a propus ca termenul pentru depunerea amendamentelor să fie de numai o săptămână.
El a atenţionat că raportul întocmit de Comisia pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor a avut 1.300 de pagini, fiind greu pentru fiecare parlamentar să studieze acest document.
Haşotti a spus că, dacă Senatul îşi va însuşi termenul de 15 iunie pentru depunerea amendamentelor propus de Biroul permanent, Comisia pentru învăţământ nu va avea timpul necesar, astfel încât să prezinte plenului raportul final înainte de data de 18 iunie.
Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a opinat că a vota procedura de urgenţă reprezintă "o grabă nejustificată", el apreciind că senatorii nu trebuie să forţeze o procedură de urgenţă.
Termenul de o săptămână pentru depunerea amendamentelor a fost adoptat după ce liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, a spus că este de acord cu propunerea senatorului PNL Puiu Haşotti, el pronunţându-se, însă, pentru adoptarea procedurii de urgenţă, astfel încât proiectul să fie adoptat înainte de încheierea acestei sesiuni parlamentare.
De asemenea, preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut că proiectul trebuie adoptat înainte de începerea vacanţei parlamentare, deoarece actul normativ prevede măsuri de descentralizare care sunt extrem de importante.
Liderul UDMR a subliniat că dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă nu presupune suprimarea dezbaterilor în plenul Senatului.