Angajaţii din CFR nu vor intra în grevă de solidaritate, dar dacă va apărea un act normativ prin care să le fie reduse salariile cu 25 la sută, aşa cum a precizat luni ministrul Muncii Mihai Şeitan, vor opri activitatea în totalitate, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Voicu Sala.
"Imediat ce va apărea un act normativ care să ne reducă salariile cu 25 la sută, categoric că feroviarii, toţi, de la toate federaţiile, vor opri lucrul, pentru că nu vor mai putea accepta o altă curbă de sacrificiu", a precizat vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Voicu Sala.
Liderul sindical a precizat că salariaţii CFR au decis să nu intre în grevă de solidaritate, atât timp cât nu le este afectat salariul, însă vor opri activitatea imediat ce va apărea un act normativ în acest sens.
Voicu Sala a spus că salariile angajaţiilor din CFR s-au redus deja cu 26 la sută în 2010 faţă de 2009, până la sfârşitul acestui an urmând să fie disponibilizate peste 10.000 de persoane.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că în şedinţa de Guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii Ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească o formulă de act normativ care să permită reducerea salariilor din companiile şi regiile cu capital de stat.
"Aseară (duminică – n.r.), la şedinţa de Guvern, s-a stabilit ca Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei să găsească o formă de act normativ până miercuri, care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25 la sută", a spus ministrul Muncii.
El a precizat, la întrebarea unui jurnalist, că acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR şi Tarom.
Salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25 la sută, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, adăugând că se lucrează la un proiect de lege şi că nu poate da mai multe informaţii.
Sindicaliştii de la Metrorex şi unii de la RATB vor face grevă de solidaritate marţi, iar vineri când au făcut acest anunţ mai mulţi angajaţi ai metroului prezenţi la conferinţa de presă a USLM le-au cerut liderilor sindicali de la CFR să se solidarizeze cu ei şi să facă grevă.
Angajaţii de la metrou şi unii sindicalişti de la RATB fac grevă de solidaritate în 1 iunie, cu oprirea activităţii între orele 4.00 şi 12.00, şi vor intra în grevă generală dacă le vor scădea salariile.
În 1 iunie vor opri activitatea între orele 4.00 şi 12.00 angajaţii Metrorex şi cei de la RATB care lucrează pe troleibuze şi tramvaie, urmând ca autobuzele să circule normal.
Angajaţi din învăţământ şi administraţie publică au intrat, de luni, în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li s-au alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, penitenciare şi sectorul privat.
Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.
Executivul doreşte un calendar cât mai scurt de angajare a răspunderii pentru legea de reducere a cheltuielilor bugetare şi cea de reglementare a pensiilor şi consideră că măsurile pot fi calculate drept valabile începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a legilor, potrivit premierului Boc.