Premierul Emil Boc a lansat, duminică, un apel către profesori să nu declanşeze o grevă care să-i împiedice pe elevi şi studenţi să îşi finalizeze studiile, adăugând că "nu e momentul" ca situaţia financiară a cadrelor didactice să fie agravată în condiţiile în care zilele de grevă nu sunt plătite.
El a afirmat că respectă dreptul la grevă, dar a cerut cadrelor didactice să dovedească "lucididate şi raţiune" şi să nu compromită prin această acţiuni posibilitatea elevilor şi studenţilor de a-şi finaliza studiile şi de a închide anul şcolar.
"Ştiu că şi viaţa cadrelor didactice este grea, dar este important să nu fie compromisă şansa tinerilor de a finaliza studiile", a spus Boc.
El a amintit în acelaşi timp că zilele de grevă nu sunt plătite şi a apreciat că "nu este momentul" ca situaţia financiară a profesorilor să fie astfel agravată.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, duminică, după videoconferinţa cu inspectorii generali şcolari, că proba C a examenului de bacalaureat, programată în intervalul 31 mai - 4 iunie, se va desfăşura în condiţii normale în toate cele 1.419 centre de examen.
Potrivit Ministerului Educaţiei, din cele aproape 3.000 de cadre didactice implicate în examenul de bacalaureat, 10 la sută au anunţat că participă la grevă, acestea fiind înlocuite.
Inspectorul general şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a anunţat că şi în Capitală problemele au fost rezolvate, astfel că examenul de bacalaureat care începe luni se va defăşura în condiţii normale în toate cele 111 centre.
Sindicaliştii din educaţie intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.