Scrisoarea de intenţie cu FMI aprobată, miercuri, de Guvern nu mai prevede desfiinţarea unor spitale, prin sistarea autorizaţiilor de funcţionare pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente unităţi, şi abilitează Ministerul Sănătăţii să asigure funcţionarea sistemului "în limitele" bugetului.
Scrisoarea de intenţie cu FMI distribuită în Parlament în urmă cu două săptămâni includea ca măsuri în sectorul de sănătate şi angajamentul Guvernul de a nu reînnoi autorizaţiile de funcţionare pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, până la finele anului.
În documentul aprobat, miercuri, de Guvern nu se mai regăseşte însă această prevedere, ci este menţinută doar obligaţia de a reduce numărul de paturi în spitale cu 9.200.
În acelaşi timp a fost introdus un paragraf conform căruia Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor lua toate măsurile ce se impun pentru a asigura funcţionarea sistemului de sănătate "în limitele alocărilor bugetare" stabilite în bugetul pe anul 2010.
După distribuirea în Parlament a scrisorii de intenţie cu FMI în care era prevăzut ca autorizaţiile de funcţionare să nu mai fie prelungite pentru minim 150 de spitale, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila (UDMR), a declarat că nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale care să fie desfiinţate şi că are cu Banca Mondială un program de raţionalizare a acestor unităţi pe categorii.
El a apreciat că nu este oportun ca în aceste zile să se pună "lacătul pe poarta spitalului" şi să fie disponibilizat personal medical.
Întrebat de scrisoarea de intenţie a Guvernului în care se vorbeşte foarte clar că nu se va reînoi autorizaţia pentru mai multe spitale, ministrul a reiterat faptul că nu a discutat aceste lucruri cu Banca Mondială.
Ministerul Sănătăţii anunţa în 16 apilie că va transfera, până la 1 iulie, autorităţilor locale 373 de unităţi sanitare cu paturi şi va păstra 62.