Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, că "dezmăţul bugetar din anii 2007 şi 2008" a contribuit la situaţia actuală a României, arătând că Guvernului nu îi rămân decât soluţia restructurării cheltuielilor publice şi cea a unui program alternativ privind relansarea economică.
"Acest dezmăţ bugetar din anii 2007 şi 2008 ne-a dus în situaţia în care ne aflăm astăzi", a susţinut Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL, care a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului, pentru a prezenta date din care românii "să ştie de ce s-a ajuns în situaţia actuală".
Liderul PDL a criticat guvernarea PNL, susţinută de PSD, apreciind că începând cu 2007 "a început dezmăţul în România" şi că anii 2007-2008 în sectorul bugetar au fost create şi neocupate 80.000 de posturi, "posturi care n-au folosit decât pentru crearea de sporuri şi de prime împotriva prevederilor legale la acea vreme".
Potrivit lui Videanu, crearea de posturi şi neocuparea acestora în sectorul bugetar a dus la creşterea sporurilor de natură salarială cu 76% în 2008 faţă de 2006.
Videanu a arătat că toate ministerele aveau în structură un număr de posturi bugetate, dar neocupate şi "le foloseau pentru a inventa tot felul de sporuri - sporuri de zâmbet".
"Aşa a fost posibil să aibă posturi bugetare neocupate şi suma aferentă o împărţeau între ei. De aceea a ajuns paradoxal sectorul public să aibă un câştig de natură salarială de 2.400 şi ceva, iar sectorul privat de 1.700", a adăugat liderul PDL.
El a mai precizat că majorarea succesivă a punctului de pensie începând cu septembrie 2007 a dus la situaţia în care pensia medie a înregistrat creşteri "peste dinamica câştigului salarial în economie" şi a făcut ca punctul de pensie să crească de la 396 de lei la 696 de lei.
Potrivit lui Videanu, cheltuielile de personal s-au majorat în cei doi ani cu 65%, cheltuielile cu asistenţa socială cu 75%, iar pensiile cu 84%. "Cheltuielile de personal plus asistenţa socială au ajuns în 2008 exact cât tot bugetul României în anul 2006", a calculat ministrul Economiei, care a arătat că, în pofida unei creşteri economice ridicate în anii 2007 şi 2008, a avut loc o majorare a activităţii în economia ascunsă şi extinderea evaziunii fiscale aferentă TVA cu 34%.
"Toate aceste lucruri au fost rodul unei guvernări de şantal PNL-PSD", a apreciat prim-vicepreşedintele PDL, care a arătat că anul 2009 a fost anul în care Guvernul a început să realizeze o stabilitate macroeconomică şi că priorităţile Executivului au fost de a ţine inflaţia sub control, nemajorarea taxelor şi impozitelor şi măsurile de relansare economică.
"Practic, în momentul de faţă, Guvernului nu-i rămâne decât o singură soluţie, şi anume aceea de a restructura cheltuielile publice şi un program alternativ de relansare economică", a spus Videanu.
El a precizat că respinge "aspectul solidarităţii sociale pe cota progresivă".
Întrebat de ce Guvernul nu a spus în 2009 ce a găsit de la guvernarea din 2007-2008, Adriean Videanu a arătat că "aspectul de comunicare eficientă nu este cel mai tare punct al Guvernului".
El a evitat să precizeze de ce Executivul nu a luat măsuri de tăiere a pensiilor şi salariilor în ianuarie 2009.
"Evoluţia crizei globale a fost una dincolo de aşteptările FMI, ale Băncii Mondiale, Comisiei Europene, ale tuturor guvernelor, toată lumea a mizat pe relansarea rapidă a creşterii economice. Acest lucru nu s-a întâmplat", a explicat Videanu.