Statul va garanta, prin FNGCIMM, creditele luate de proprietarii de locuinţe sau asociaţiile de proprietari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care gestionează derularea proiectului.
Astfel, legea urmăreşte facilitarea accesului proprietarilor la contractarea de credite pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare.
Această intenţie a fost anunţată de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care a afirmat, la jumătatea lunii aprilie, că Executivul caută soluţii alternative pentru a urgenta lucrările de reabilitare termică a blocurilor, iar una dintre variantele analizate este acordarea de garanţii de stat asociaţiilor de proprietari care doresc să participe la acest program, dar nu dispun de fonduri.
La începutul lunii mai, Udrea a declarat că intenţionează să introducă un nou program de reabilitare termică a blocurilor, care va funcţiona pe principiul "Prima casă" şi potrivit căruia Guvernul va garanta creditele acordate proprietarilor pentru a realiza reabilitarea pe banii lor. Ministrul a afirmat atunci că actualul program de reabilitare termică, potrivit căruia Guvernul finanţează 50%, primăriile 30% şi asociaţiile de proprietari 20% din costuri, "nemulţumeşte pe toată lumea".
Conform proiectului de lege, reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare va cuprinde următoarele etape: expertiza tehnică şi auditul energetic al clădirii, decizia de intervenţie şi obţinerea certificatului de urbanism, proiectarea lucrărilor de reabilitare termică şi obţinerea autorizaţiei de construire, antecontractul pentru executarea lucrărilor de intervenţie, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie, contractarea şi decontarea lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică a clădirii şi monitorizarea acestora.
Contractele prin care Fondul acordă garanţiile constituie titluri executorii.
Plafonul anual al garanţiilor, condiţiile de acordare a acestora, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, bănci si constructori, precum şi regulile de gestionare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a acestei legi.