Reducerea salariilor şi pensiilor va fi aplicată până la sfârşitul acestui an, dar începând cu 1 ianuarie 2011 Guvernul va aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a diminuărilor efectuate în acest an.
Prevederea este inclusă în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.
"Începând cu 1 ianuarie 2011, se vor aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţile Legii privind salarizarea unitară", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu FMI să limiteze anul viitor cheltuielile de personal la nivelul bugetului general consolidat la 39 miliarde de lei. Cheltuielile pentru acest an sunt de 40,5 milarde de lei după reducerea cu 25%.
Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intenţie cu FMI să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%.
Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numărul de personal în sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajaţi, cu 36.000 de salariaţi mai puţin decât în decembrie 2008.
Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, luni, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.