joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru: Unul din trei români fumează, 57% dintre cei care au renunţat s-au reapucat în 7 zile

Joi, 27 Mai 2010 (19:49:48)

Unul din trei români fumează, unul din cinci fumători români fac selecţia între ţigările mai mult sau mai puţin nocive în funcţie de culoarea pachetului şi aproape 2 din 10 fumători români au încercat să renunţe la acest viciu în ultimul an, 57% reapucându-se în mai puţin de o săptămână.

Datele sunt conţinute într-un studiu Eurobarometru, publicat joi de Comisia Europeană, în contextul în care la 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun.

Potrivit studiului, 58% dintre români, spre deosebire de 49% dintre cetăţenii UE 27, spun că nu au fumat niciodată. Pe de altă parte, 12% dintre români şi 22% la nivelul UE 27 spun că au fumat în trecut însă au renunţat la acest obicei, iar 30% dintre români (29% la nivelul UE27) spun că fumează. Eurobarometrul indică faptul că 40% dintre bărbaţi şi 20% dintre femeile din România fumează iar cei mai mulţi fumători (37%) au vârste între 15 şi 24 de ani.

În medie, românii fumează 15 ţigări pe zi, bărbaţii fumând în general mai mult decât femeile, care consumă în medie 12 ţigări zilnic.

Dintre fumătorii români, 95 % spun că zilnic consumă ţigarete din comerţ iar 5% au acest obicei ocazional. În timp ce 1% dintre fumători spun că zilnic fumează trabuc, 7% dintre respondenţi spun că fumează ocazional pipă iar 11% fumează ocazional ţigări rulate manual.

Aproape 8 din 10 europeni (76%) spun că atunci când sunt la muncă nu sunt niciodată expuşi fumului de ţigară, 13 % spun că sunt expuşi cam o oră pe zi, la muncă iar 5% stau la serviciu mai mult de cinci ore pe zi în fum de ţigară. În schimb, jumătate dintre respondenţii români (58%) spun că nu sunt expuşi fumului de tutun atunci când sunt la serviciu. În schimb, unul din cinci români stă în fum de ţigară aproximativ o oră în fiecare zi la locul de muncă iar 8% spun că sunt expuşi fumului de tutun mai mult de 5 ore zilnic.

În România, 17% dintre fumători spun că nu permit acest viciu în casa lor în timp ce 67% dintre nefumători au impus o interdicţie în acest sens. Peste jumătate dintre fumătorii români (56%) au în casă anumite încăperi în care se poate fuma iar 27% spun că la ei acasă se poate fuma în orice încăpere. Nefumătorii sunt mai stricţi, astfel că 26% dintre ei spun că au în locuinţă anumite locuri unde se poate fuma iar 5% că permit fumatul în toate încăperile.

Opt din zece români spun că ultima oară când au intrat într-un bar, în ultimele 6 luni, au văzut clienţi care fumau, spre deosebire de 45% dintre cetăţenii UE27 care s-au confruntat cu această problemă. Mai mult de unul din doi români (57%) şi unul din 3 cetăţeni UE27 au întâlnit în restaurante persoane care fumau, potrivit studiului citat.

Cum înţeleg fumătorii să aleagă între ţigările mai mult sau mai puţin nocive? Potrivit Eurobarometrului, 57% dintre români (spre deosebire de 48% dintre fumătorii din statele UE27) aleg în funcţie de cantitatea de nicotină şi gudron înscrise pe pachet, 26% dintre români (18% din UE27) ţin cont de denumiri precum "silver", "blue" sau "natural" iar 26% dintre români şi 14% dintre cetăţenii UE27 ţin cont de gustul ţigărilor mentolate sau "sweet flavour". Aprosape unul din cinci fumători români 19% (14% din UE27) spun că fac selecţia în funcţie de culoarea pachetului.

Aproape 70% dintre fumătorii români şi 80% dintre cei din UE27 spun că gustul ţigărilor le influenţează alegerea. Peste şase din zece români fumători (65%) şi unul din doi fumători din UE27 spun că alegerea le este influenţată de preţ. Pe de altă parte, 5 din 10 români (53%) şi 4 din zece fumători europeni (39% UE27) spun că alegerea le este influenţată din nivelul de gudron şi nicotină iar 19% dintre fumătorii români (15% la nivelul UE 27) spun că sunt influenţaţi de aspectul pachetului.

Românii au încercat să renunţe la viciul fumatului mai mult decât media cetăţenilor UE, potrivit Eurobarometrului. Astfel, 17% dintre fumătorii români (15% din UE27) au încercat să renunţe o dată în ultimul an, 16% (10% din UE) au încercat de până la 5 ori iar 5% (3% în UE27) au încercat mai mult de 5 ori. Rata de eşec a românilor a fost mai mare decât a celorlalţi cetăţeni UE, arată studiul, potrivit căruia 57% dintre români şi 51% la nivelul UE27 dintre cei care au renunţat la acest viciu s-au reapucat de fumat în mai puţin de o săptămână.

Studiul arată că trei din patru europeni sunt în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări şi a restaurantelor în care fumatul este interzis. Sondajul indică însă că aproape unu din trei europeni continuă să fumeze, în ciuda faptului că tutunul cauzează moartea a jumătate din fumători.

Comisia planifică lansarea în scurt timp a unei consultări deschise în vederea revizuirii directivei 2010 privind produsele din tutun şi îşi intensifică eforturile de luptă împotriva fumatului, pe cuprinsul UE.

Un alt studiu al Comisiei, dat publicităţii joi, indică faptul că există dovezi clare referitoare la eficienţa avertismentelor privind sănătatea de pe pachetele de ţigări. Ele permit o mai bună cunoaştere a consecinţelor fumatului asupra sănătăţii şi contribuie la schimbarea atitudinii şi a comportamentului faţă de consumul de produse din tutun.

Comisia Europeană a subvenţionat crearea şi difuzarea a două noi spoturi TV adresate tinerilor, în special tinerelor. Spoturile vor fi difuzate în întreaga Europă, pe mai mult de 130 de canale, începând din 31 mai.

În UE, fumatul reprezintă cea mai importantă cauză individuală de mortalitate care poate fi evitată. Fumatul este responsabil de aproape 650.000 de decese premature în fiecare an în UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurobarometru: Unul din trei români fumează, 57% dintre cei care au renunţat s-au reapucat în 7 zile.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurobarometru: Unul din trei români fumează, 57% dintre cei care au renunţat s-au reapucat în 7 zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei