Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat din nou, miercuri, atitudinea "nepotrivită" a PSD de a nu discuta cu liberalii nici conţinutul moţiunii de cenzură, nici pentru a le cere votul şi a precizat că parlamentarii PNL vor susţine acest demers la vot, dar se vor delimita de text.
"Am luat act de atitudinea cel puţin nepotrivită de a nu discuta cu noi conţinutul moţiunii de cenzură, de a nu ne cere măcar votul, odată ce au redactat moţiunea de cenzură, de a pretinde că moţiunea o fac cu sindicatele. Vom vota din acest motiv moţiunea de cenzură pe care PSD o va iniţia, chiar dacă în legătură cu conţinutul acesteia ne rezervăm dreptul să facem comentarii şi să ne delimităm cât se poate de categoric", a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a adăugat că, "săptămâna viitoare, aşa-zisul prim-ministru al României, Emil Boc, va veni şi va angaja răspunderea pe măsuri criminale din punct de vedere social care afectează aproape nouă milioane de oameni", cu care liberalii nu sunt de acord.
"Dacă nu iniţiezi sau nu votezi o moţiune de cenzură ca parlamentar, înseamnă că îţi asumi şi tu acele măsuri. Dacă nu ţi le asumi, atunci votezi o moţiune de cenzură, pentru că votând o moţiune de cenzură şi aceasta trecând cade Guvernul şi cad măsurile respective. Noi avem obligaţia de a privi lucrurile în perspectivă. Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea şi camarila lor ţin deja de domeniul trecutului, îşi pierd galopant ce le-a mai rămas din credibilitatea publică. Au dovedit tuturor chiar şi propriilor lor suporteri, că sunt incompetenţi, că sunt corupţi, că sunt de rea credinţă, dar obligaţia noastră ca partid e să privim în viitor şi să spunem clar că trebuie să oferim României altceva drept alternativă la populismul şi corupţia PDL", a spus liberalul.
El a apreciat că liberalii trebuie să prezinte românilor şi altceva "decât resuscitarea atitudinii PSD din 2004", "viziunea de stânga care vorbeşte din nou despre săraci şi, chipurile, protejarea lor şi de fapt proliferează sărăcia".
"PSD trebuie să-şi aducă aminte că PDL doar bate recordurile pe care le-au stabilit Adrian Năstase şi ai lui în 2004, nu au inventat acest lucru. Stânga a inventat clientela de stat, pentru că stânga a menţinut un aparat birocratic şi un stat lăbărţat şi stânga trebuie să înţeleagă azi că, dacă vrem binele României, valorile europene de stânga, pe care le respectăm, sunt altele decât demagogia populistă şi stângismul pe care îl auzim iar în aceste momente. Vom vota moţiunea de cenzură şi, dacă acest Guvern va cădea, vom discuta despre viitorul României, despre un Guvern care să conducă România în aceste momente grele", a adăugat Antonescu.
În plus, liderul PNL a precizat că "nu-i va fi nimănui uşor să conducă România după eventuala cădere a Guvernului Boc", dar a apreciat că va fi nevoie de un Guvern care "să ştie ce are de făcut, care să ia măsuri, chiar dacă dureroase, dar sănătoase şi care să fie credibil în faţa cetăţenilor României".
"Suntem gata să stăm de vorbă dacă va fi cazul, pentru că avem un program, nişte idei foarte clare şi avem oricând oameni care în faţa românilor să aibă credibilitate de miniştri. Personal, nu cred că armata de strânsură a lui Traian Băsescu îmbuibată pe de-o parte, şantajată pe de alta, îl va părăsi pe primul-ministru cu ocazia acestui vot. Cred că, din păcate, România va mai parcurge cinci-şase luni de groază în care, deşi vor tăia pensiile şi salariile, asta nu va folosi la nimic (...) şi peste câteva luni vor veni să ne spună din nou că nu există altă soluţie decât mărirea taxelor şi impozitelor şi atunci vom vedea foarte clar cum şi prezentul şi mult din viitorul României este năruit în favoarea acestui grup de oameni care au pus mâna pe putere", a conchis Crin Antonescu.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a afirmat, marţi, că speră ca liberalii să înţeleagă că doctrina social-democrată înseamnă neacceptarea cotei unice şi şi-a cerut scuze, ironic, că PSD o va ataca în textul moţiunii de cenzură.
Năstase a precizat că, deocamdată, PSD nu a finalizat textul moţiunii de cenzură pe care intenţionează să o depună dacă Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.
El şi-a cerut scuze, ironic, către PNL, pentru faptul că moţiunea va ataca sistemul unic de impozitare a veniturilor.
"Vedem diverşi lideri la televizor, inclusiv de la PNL, cum ne ceartă în fiecare zi despre cum vedem noi ieşirea din criză, iar acest lucru ne deranjează. Avem punctul nostru de vedere şi dorim să îl susţinem bazat pe filosofia noastră social-democrată", a spus Năstase, după ce a prezentat un program alternativ de măsuri anticriză, bazat pe o impozitare diferenţiată, în trei trepte, a veniturilor.
El a spus că, deşi atitudinea faţă de cota unică de impozitare îi desparte pe liberali de social-democraţi, speră ca PNL şi PSD să colaboreze ca partide de opoziţie la o eventuală moţiune de cenzură, pentru a crea "o masă critică" pentru votarea acesteia.