Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mai 2010 - Anul XV, nr. 120 (4411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an, de peste 10 ori mai mulţi decât în 2003-2004

Marţi, 25 Mai 2010 (14:15:34)

Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an, numărul acestora fiind de peste zece ori mai mare decât în anii 2003 - 2004, când numărul dispariţiilor era de aproximativ 300, a declarat, marţi, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, şeful Serviciului Urmăriri din IGPR, Adrian Dumitrescu.

Potrivit datelor înregistrate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în perioada aprilie 2009 - aprilie 2010 au dispărut 3.259 de copii, peste 90 la sută din cazuri fiind plecări voluntare de acasă sau din centrele de ocrotire.

Adrian Dumitrescu a precizat că 140 dintre minorii dispăruţi aveau vârsta mai mică de zece ani, iar până în 21 aprilie 2010 mai erau în evidenţă încă 342 de copii daţi dispăruţi, poliţia desfăşurând activităţi specifice în vederea găsirii lor.

În aceeaşi perioadă au fost găsiţi 3.286 de copii dispăruţi, 144 dintre aceştia având până în zece ani.

Şeful Serviciului Urmăriri din Poliţia Română a precizat că aproximativ trei la sută din numărul total au fost dispariţii accidentale iar unu la sută din cazuri au fost dispariţii periculoase, copiii fiind răpiţi sau traficaţi în vedere aexploatării sexuale.

Dumitrescu a mai spus că numărul mare de dispăriţii înregistrate comparativ cu anii 2003 - 2004 se datorează şi faptului că procedura privind primirea sesizărilor a fost modificată, în sensul că nu mai trebuie să treacă 24 de ore pentru ca un copil să poată fi declarat dispărut.

Principalele motive pentru care copii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, conflictele din familie, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Preşedintele executiv al Organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, Gabriela Alexandrescu, a declarat, marţi, că, ONG-ul va iniţia, în parteneriat cu IGPR, o campanie de educare a părinţilor în vederea reducerii fenomenului de plecări voluntare de acasă.

"Ne îngrijorează numărul mare de copii care pleacă voluntar de acasă, unii dintre ei având vârste fragede. Copiii sunt extrem de vulnerabili, iar la vârsta adolescenţii pot fi uşor influenţaţi şi atraşi în anturaje periculoase. A devenit imperios necesar să facem o analiză serioasă în ceea ce priveşte cauzele care îi determină pe copii să plece de acasă şi să lucrăm intensiv pentru ca minorii să fie conştienţi de riscurile la care se expun", a precizat Gabriela Alexandrescu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, Gabriel Alexe, a atras atenţia că în astfel de proiecte ar trebui să se implice şi copiii, ei putând veni în ajutorul autorităţilor pentru diminuarea acestui flagel.

Totodată, Gabriel Alexe a precizat că un rol important îl au şi comunităţile locale, şcoala şi Biserica.

Din 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Dintr-un studiu prezentat anul trecut de către Institutul de Prevenire şi Psihosociologie din IGPR, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2008 au fost înregistrate 3.409 cazuri de copii dispăruţi.

Potrivit documentului, 98,7 la sută (3.365) dintre minori au fost găsiţi, însă 31,7 la sută şi-au exprimat refuzul de a se întoarce, iar 15,6 la sută reticenţa de a reveni la domiciliu sau la centrul de ocrotire, aceste categorii prezentând un risc crescut de repetare a plecării de acasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an, de peste 10 ori mai mulţi decât în 2003-2004.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 3.200 de copii au dispărut în ultimul an, de peste 10 ori mai mulţi decât în 2003-20040.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei