Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat, marţi, un program alternativ anticriză al social-democraţilor, bazat pe impozitarea diferenţiată în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.
Pogramul alternativ de soluţii al PSD, prezentat de Năstase, împreună cu deputaţii Constantin Niţă, Iulian Iancu şi senatorul Viorel Ştefan, a fost denumit "Solidaritate pentru Dezvoltare".
Acesta propune o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 15%, 25%, respectiv 35%.
Întrebat la ce niveluri de salarizare s-ar aplica aceste trei cote, Năstase a răspuns că specialiştii PSD încă fac simulări şi aşteaptă date de la Ministerul Finanţelor.
"Aşteptăm aceste date, pentru a ne poziţiona corect, pentru a nu genera comentarii inutile", a adăugat el, menţionând ca reper doar salariul mediu pe economie.
În varianta scrisă a programului PSD se menţionează intenţia păstrării nivelului actual de impozitare, respectiv cota de 15% în varianta social-democraţilor, pentru cei cu venituri de până la 4.000 lei.
Social-democraţii propun ca această impozitare diferenţiată să fie însoţită de deduceri fiscale pentru investiţii, educaţie, asigurări şi confort termic.
O altă măsură propusă de PSD este reducerea cu 3% a CAS, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator şi scăderea impozitului pe profit şi pe dividende la 15%.
Neimpozitarea profitului reinvestit, majorarea gradului de absorbţie a fondurilor europene, introducerea licitaţiilor electronice la toate achiziţiile publice, diminuarea arieratelor, modificarea coşului de alimentare cu gaze naturale din producţia internă pentru persoanele fizice, introducerea a trei puncte vamale pentru produsele petroliere şi a patru puncte vamale pentru produsele din alcool şi tutun, dublarea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale şi eliminarea impozitului minim sunt alte măsuri alternative propuse de PSD.
(26 mai 2010, 12:34:55