Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mai 2010 - Anul XV, nr. 120 (4411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Magistraţii pensionaţi au comunicat CES că este neconstituţional actul Guvernului privind pensiile

Marţi, 25 Mai 2010 (15:51:57)

Asociaţia Naţională a Magistraţilor Pensionari din România a comunicat Consiliului Economic Social (CES) că proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice este, sub numeroase aspecte, "esenţial neconstituţional, vădit nelegal, discriminatoriu, întocmit cu încălcarea normelor europene".

În egală măsură, spune Asociaţia, intenţia Guvernului de a emite un act normativ cu caracter de urgenţă prin care, până la adoptarea şi intrarea în vigoare a viitoarei legi a pensiilor, să reducă drastic pensiile aflate în plată a foştilor magistraţi constituie un abuz grav, o încălcare gravă a Constituţiei României, fiind lovit de nulitate absolută, întrucât dreptul la pensie pentru magistraţi este consfinţit prin lege organică, astfel că nu poată fi modificată sau abrogată decât numai printr-o lege organică.

Asociaţia Naţională a Magistraţilor Pensionari din România (ANMPR) explică CES din punct de vedere "strict juridic şi fără conotaţii politice", dând motive şi argumente pentru care cere "curmarea deîndată a tratamentului degradant şi abuziv la care sunt supuşi în mod samavolnic" judecătorii şi procurorii care s-au pensionat.

"Urmare a josnicei şi intensei campanii de mediatizare a ceea ce Guvernul României, prin persoana primului-ministu Emil Boc, şi cea a ministrului Muncii, Mihai Şeitan, şi-au îngăduit nepermis să numească «pensii nesimţite», iar tot mai mulţi magistraţi pensionari din oraşele mici de provincie sunt abordaţi pe stradă de necunoscuţi, sunt insultaţi, înjuraţi şi ameninţaţi", spune ANMPR, adăugând că au ajuns să se teamă pentru vieţile lor, prin asmuţirea populaţiei paupere împotriva lor.

Potrivit Asociaţiei, foştilor magistraţi li s-au perceput mulţi ani la rând, lună de lună, sume considerabile cu titlu de impozite, având astfel contribuţii însemnate la bugetul de stat şi la cel de pensii. "Nicăieri nu se face vorbire despre faptul că şi magistraţii, asemenea tuturor salariaţilor statului, au plătit zeci de ani acea contribuţie obligatorie pentru pensia suplimentară. Aceste contribuţii nu se mai regăsesc în prezent nicăieri, au dispărut din bugetul Casei Naţionale de Pensii şi nu sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor cuvenite la momentul pensionării", explică sursa citată.

ANMPR declară că Guvernul clamează eliminarea tuturor pensiilor care nu se bazează pe principiul contributivităţii şi anunţă triumfal economoii la buget de peste 800 de milioane de euro.

"În realitate, impactul diminuării pensiilor foştilor magistraţi asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, în ipoteza puţin probabilă a concretizării proiectului de lege, va fi cel mult marginal. Potrivit Casei Naţionale de Pensii, la nivelul lunii august 2009, în România existau doar 2.488 de pensionari porveniţi din magistratură. Cheltuielile totale ale statului pentru plata acestor pensii reprezintă ridicolul procent de 0,5% din bugetul naţional de pensii. (...) Această sumă este infimă pe lângă cea de peste un miliard de euro la care se ridică pensiile speciale pentru cei din serviciile secrete, penitenciare şi alţii, care ar urma să nu fie nicidecum afectaţi de noua reglementare", susţine sursa citată, precizând că dacă mâine statul ar reduce pensiile foştilor magistraţi cu 50%, economiile ar reprezenta o sumă minusculă din deficitul bugetului de pensii, ceea ce nu rezolvă problema.

ANMPR propune CES fie eliminarea totală şi necircumstanţială din corpul legii a oricărei referiri la magistraţi şi personal şi la drepturile legal recunoscute acestora, fie cuprinderea unor prevederi privind pensiile magistraţilor într-un capitol distinct al viitoarei legi, prin preluarea nealterată a prevederilor legale existente.

În urma negocierilor cu FMI, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că salariile din sectorul bugetar vor scădea cu 25% şi pensiile cu 15%, ceea ce a porvocat ample proteste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magistraţii pensionaţi au comunicat CES că este neconstituţional actul Guvernului privind pensiile.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Magistraţii pensionaţi au comunicat CES că este neconstituţional actul Guvernului privind pensiile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei