Peste 25.000 de persoane s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin în cadrul celei de a doua campanii de imunizare, din perioada noiembrie-mai, numărul celor care au solicitat administrarea acestui produs crescând astfel cu 12%, a declarat, marţi, secretarul de stat Cristian Irimie.
"În a doua campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, care a început în luna noiembrie 2009, numărul femeilor care s-au imunizat a crescut de 12 ori, trecând de 25.000 în toată ţara. Jumătate dintre acestea, respectiv 12.000, au vârste între 12 şi 14 ani. Cele mai multe persoane vaccinate sunt în judeţele Iaşi, Satu Mare şi Bacău", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie.
De asemenea, peste 7.500 de tinerele cu vârste între 15 şi 19 ani din toată ţara au cerut să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin. În plus, din luna februarie, de când Ministerul Sănătăţii a hotărât extinderea vaccinarii şi la femeile care au peste 20 de ani, peste 5.000 de tinere au cerut să fie imunizate.
Potrivit secretarului de stat, reacţiile adverse ale vaccinului au fost minore, niciunul grav.
Şeful Secţiei Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Caritas, profesor doctor Dimitrie Nanu, a spus că vaccinul are contraindicaţii doar în cazul celor care suferă de alergii sau alte infecţii. El a precizat că vaccinul HPV împotriva cancerului de col uterin este eficient şi la femeile de peste 25 ani.
Persoanele care vor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin pot cere acest lucru la medicul de familie sau la cabinetele de planificare familială. Vaccinarea este gratuită, iar la nivel naţional mai sunt disponibile 130.000 de doze.
Potrivit medicilor, efectele vaccinarii se vor vedea peste 10 ani, când numărul femeilor care fac această boală va scădea.
"Aşa s-a întâmplat şi în cazul hepatitei B. După ce copii au fost imunizaţi la naştere, numărul cazurilor de hepatită B a scăzut", a explicat secretarul de stat.
România este acum pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte cancerul de col uterin. În fiecare zi nouă femei află că au cancer de col uterin, iar alte şase îşi pierd viaţa din cauza maladiei, potrivit statisticilor naţionale.