Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că eventuala desfiinţarea a Companiei Naţionale de Investiţii nu ar fi oportună, iar în cazul în care aceasta se va produce, structura ar trebui să fie înlocuită de o alta.
"Am auzit şi eu (despre intenţia de desfiinţare a Companiei Naţionale de Investiţii - n.r.). Pot să vă spun doar o părere personală, încă n-am discutat cu doamna ministru Udrea. Mi se pare că nu trebuie desfiinţată, sau, dacă da, trebuie să vedem ce punem în loc", a declarat ministrul Borbely, răspunzând unei întrebări care i-a fost adresată în timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o marţi, la sediul Ministerului Mediului.
În opinia lui Borbely, Compania Naţională de Investiţii este o structură "importantă", cu "multe programe". Borbely, care a deţinut timp de trei ani portofoliul Dezvoltării, a ţinut să laude programul de construire a sălilor de sport, în prezent criticat de presă, arătând că prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) din 2003 şi până acum au fost construite 850 de săli de sport.
"Eu sunt mândru că s-au construit aceste săli de sport", a spus Borbely, vorbind despre beneficiile de imagine aduse României de sportivii care câştigă competiţii internaţionale.
Ministrul Mediului a ţinut însă să precizeze că CNI nu desfăşoară doar programul de construire de săli de sport, ci are "foarte multe alte componente", dintre acestea amintind "importantul program de reabilitare a căminelor culturale".
"Nu cred că e bine să oprim tot ce este acum în derulare, probabil că şi doamna ministru Udrea are o strategie şi ştie deja ce trebuie să pună în loc", a mai spus Laszlo Borbely.
Declaraţiile au fost făcute de ministrul Mediului într-o conferinţă de presă prilejuită de semnarea unui protocol de finanţare în valoare de 23 de milioane de euro, bani accesaţi de Ministerul Mediului prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu şi care marţi au fost puşi la dispoziţia Consiliului Judeţean Sibiu pentru un program de reabilitare a infrastructurii de gestionare a deşeurilor.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, marţi, că a luat decizia de a limita programul construţiei de săli de sport şi că nicio sală de sport nu a fost începută în mandatul său, toate procedurile privind contractele în acest sens fiind iniţiate în 2009.
"Am limitat programul de construire de săli de sport. Nicio sală de sport nu a fost începută în mandatul meu. Procedurile au fost iniţiate în 2009", a precizat Udrea.
Ea a mai spus că a decis să închidă 90 de şantiere de construcţii de săli de sport şi să nu iniţieze niciun proiect de sală de sport în 2010.
Elena Udrea a făcut aceste precizări în legătură cu decizia de desfiinţare a CNI, arătând că lipsa banilor a făcut ca multe programe derulate la începutul anului să fie suspendate sau închise.
"Am suspendat programul de construire de bazine de înot, programul de construire de patinoare, am închis programul de contruire de cămine culturale în mediul rural", a spus Elena Udrea.
Ea a adăugat că, la acest moment, cu restricţii bugetare, cu restructurarea Companiei Naţionale de Investiţii, nu merita ca programele să fie derulate prin CNI şi să lase să planeze suspiciuni asupra modului în care se deruleară procedurile acolo.
Ministrul Dezvoltării Regionale a declarat, marţi, că va cere Guvernului desfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii şi că va solicita şi BPN al PDL să adopte o hotărâre prin care să ceară membrilor de partid cu funcţii să opteze între poziţia publică şi afaceri.
"Am decis să solicit în Guvern desfiinţarea CNI, din nevoia de a elimina orice suspiciune legată de cheltuirea banului public şi am decis să cer acelor politicieni care ocupă funcţii publice să renunţe la contractele cu CNI, în caz contrar le voi desfiinţa personal, asumându-mi orice risc", a spus Udrea.
Compania Naţională de Investiţii S.A. este o societate comercială pe acţiuni, înfiinţată în 2001, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi care execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor în conformitate cu strategia MDRT. Principalii beneficiari ai acestor programe sunt autorităţile publice locale.
Programele CNI vizează construcţia de săli de sport, consolidarea şi reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000, construirea de bazine de înot şi de patinoare artificiale, precum şi construire şi reabilitare de aşezăminte culturale.