Cele mai multe victime ale traficului de persoane din Germania au provenit, în 2009, din România şi Bulgaria, potrivit raportului Oficiului Federal de Criminalistică (BKA), informează pagina electronică a Deutsche Welle.
În 2009, autorităţile germane au percheziţionat 600 de bordeluri, în căutarea posibilelor victime ale crimei organizate. Astfel, în 13 landuri germane au fost deschise 534 de dosare penale pentru trafic de persoane, cu 11 la sută mai multe faţă de anul precedent.
De asemenea, numărul victimelor a crescut cu cinci la sută, ajungând la 710 de persoane, majoritatea provenind din ţări europene.
Raportul Oficiului Federal de Criminalistică arată că, la fel ca în anii precedenti, cele mai multe victime ale traficului de persoane au fost femei din România şi Bulgaria.
Însă, în pofida numărului semnificativ de arestări, combaterea traficului de persoane rămâne o sarcină dificilă pentru autorităţile germane, mai ales că prostituţia este legală în Germania, iar în plus femeile obligate să se prostitueze provin din ţări membre ale Uniunii Europene, care au dreptul la rezidenţă.
"Traficul de persoane este un fenomen criminal, în care făptaşii creează o relaţie de dependenţă între ei şi victime, prin violenţă fizică şi tortură psihică. Problema cea mai mare este că multe dintre victime evită să contacteze autorităţile, astfel încât infracţiunile în cauză ramân nepedepsite. Această legatură între infractori şi victime va putea fi întreruptă numai atunci când, prin consiliere, vom convinge persoanele afectate să coopereze cu noi", a declarat, la Berlin, Jörg Ziercke, preşedintele Oficiului Federal de Criminalistică, potrivit sursei citate.
De multe ori, faptul că victimele nu au nici cele mai elementare cunoştinţe de limbă germană este un obstacol în plus în calea sesizării autorităţilor, dincolo de teama de ameninţările proxeneţilor sau a faptului că traficanţii ar putea colabora cu unii poliţişti.
Statisticile pentru anul 2009 dezvăluie că unele victime ar fi intimidate prin ritualuri Voodoo, de traficanţii de origine africană.
Cei mai mulţi infractori cercetaţi pentru trafic de persoane au fost, în 2009, cetăţeni germani, într-un procent de 36 la sută, urmaţi de români, bulgari şi turci.
Oficiul Federal de Criminalistică a mai stabilit că numărul victimelor cu vârste de până la 14 ani s-a dublat, în 2009, faţă de anul precedent.