Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, vineri, că îşi va asuma măsurile comune alternative cu PSD doar dacă acestea vor fi în avantajul sindicatelor şi al pensionarilor, precizând că există dezacorduri în ceea ce priveşte flexibilizarea Codului Muncii şi impozitarea diferenţiată.
"Este o a doua întâlnire, după ce ieri (joi, n.r.) reprezentanţii din staff-ul tehnic au discutat la nivel politic şi la nivel sindical despre măsuri alternative, iar astăzi, cu materialul final, în mod normal ar trebui să vedem dacă ni-l asumăm, dacă este în avantajul sindicatelor şi al pensionarilor. Ulterior, vom avea pretenţia ca PSD, ca partid parlamentar, să ne susţină demersurile pe toate fronturile", a declarat Marius Petcu înaintea întâlnirii cu liderii PSD.
El a adăugat că vineri urmează să se ajungă la o formă finală a documentului. "Ne-am uitat pe material. Eu astăzi trebuie să le propun nişte variante alternative de la noi şi să definim forma finală, pentru cu sunt nişte exprimări care nu ne sunt avantajoase. Este vorba despre felul în care văd ei flexibilizarea Codului Muncii, despre impozitarea diferenţiată, adică vreau să văd dacă au înţeles acelaşi lucru ca mesajul mişcării sindicale", a mai spus Petcu.
Întrebat ce părere are despre faptul că Guvernul a finalizat proiectul legii pe care îşi va asuma răspunderea, Petcu a răspuns că acest lucru înseamnă că nu se mai poate pune bază pe niciun fel de declaraţii oficiale.
"Ieri, la întâlnirea de la Ministerul Finanţelor, premierul Emil Boc ne-a spus că miercuri va aproba în Guvern scrisoarea de intenţie, forma finală, şi că în următoarele 2-3 zile după întâlnirea de miercuri se va redacta actul normativ pe care se va asuma răspunderea. Eu vreau să cred că nu mai suntem puşi iar în faţa faptului împlinit, dacă vrea să îşi justifice declaraţia privind contionuarea dialogului cu patronatele şi cu sindicatele" a afirmat liderul sindical.
Totodată, el a menţionat că, personal, nu crede că greva generală din 31 mai poate fi evitată. "Astăzi, conducerea CNSLR Frăţia a decis să demarăm o iniţiativă cetăţenească pentru blocarea legii privind diminuarea salariilor şi a pensiilor. Noi încercăm prin suport parlamentar, din toate partidele de opoziţie, vom declanşa o acţiune de lobby la toate cabinetele parlamentare. Cred că greva nu mai poate fi dezamorsată, având în vedere declaraţia premierului că nu vrea să renunţe la textul iniţial al scrisorii de intenţie", a conchis Petcu.
La întâlnirea de vineri, care are loc la Palatul Parlamentului, participă Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Marian Vanghelie, din partea PSD, iar din partea sindicatelor - preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, Ion Popescu, preşedintele CNS Meridian, şi Marius Petcu, CNSLR Frăţia.