Premierul Emil Boc a promis patronatelor că nu va elimina facilităţile fiscale pentru domeniul IT şi nici nu va reduce contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), organizaţiile patronale urmând să susţină celelalte prevederi din scrisoarea de intenţie către FMI.
"Am hotărât să susţinem scrisoarea de intenţie către FMI, bazată pe cei doi poli principali, reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor", a declarat, vineri, după o întâlnire cu primul-ministrul, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon.
El a arătat că guvernul a fost de acord cu o serie de măsuri propuse în zilele anterioare de patronate, dar a menţionat că acestea au cerut executivului măsuri ferme pentru reducerea evaziunii fiscale.
"Dacă se va aplica pachetul de măsuri anunţate de guvern pentru reducerea economiei subterane, vrem să vedem cum dispar imediat femeile care vând carnete cu facturi ştampilate în faţa mall-urilor sau în Dragonul Roşu", a spus Agathon.
El a arătat că, în urma discuţiilor cu premierul, s-a convenit menţinerea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din sectorul IT şi neincluderea în scrisoarea de intenţie a reducerii contribuţiei la Pilonul II, de la 2,5% la 0,5%.
Patronatele au mai propus premierului o serie de măsuri, care în opinia lor ar compensa reducerile de salarii şi pensii. Una dintre acestea, propusă de UGIR-1903, a fost angajarea de către companii a două persoane pe acelaşi loc, care să muncească fiecare câte patru ore pe zi şi să fie plătite cu 60% din salariu, măsură aplicată în cinci ţări din Uniunea Europeană.
"Prin timpul de lucru redus, economia va fi că cei doi nu vor primi ajutor de şomaj, care este 75% din salariu. Astfel, statul ar urma să suporte doar 20% din salariul unui angajat, faţă de 75% pentru ajutorul de şomaj", a spus Marius Opran, preşedinte executiv al UGIR-1903.
Totodată, patronatele propun ca guvernul să permită pensionarilor să lucreze câteva ore pe zi, dar să fie impozitaţi mai puţin.