România poate atinge, cu efort, ţinta de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu se poate angaja la o reducere de 30% până în 2020, aşa cum intenţionează să propună Comisia Europeană în cadrul Strategiei "Europa 2020", au declarat, vineri, reprezentanţi ai Ministerului Mediului.
"România poate respecta, cu eforturi considerabile, ţinta de 20% de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră, însă ţinta de 30% nu poate fi angajată de România", a susţinut managerul public Ion Liviu Stochiţă din Ministerul Mediului şi Pădurilor, în cadrul conferinţei cu tema "Ţinte naţionale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele pentru schimbări climatice şi energie (20/20/20)", organizată de către Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) şi ministerele Economiei şi Mediului.
Autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să reducă până în anul 2020 cu 20% emisiile gazelor cu efect de seră, în cadrul pachetului de măsuri comunitare privind schimbările climatice şi energia, dar Comisia Europeană propune în Strategia "Europa 2020" majorarea acestei ţinte la 30%, dacă există condiţii favorabile în acest sens.
România şi-a propus în cadrul Strategiei "Europa 2020" menţinerea ţintei de 20%, iar Ion Liviu Stochiţă, manager în cadrul Unităţii de politice publice a Ministerului Mediului, a precizat că există riscul ca şi această ţintă să nu fie atinsă.
Printre motivele care ar putea conduce la neîndeplinirea ţintei, Stochiţă a enumerat lipsa personalului specializat în domeniul schimbărilor climatice, întârzierea în elaborarea strategiei naţionale privind schimbările climatice, lipsa unui mecanism naţional de monitorizare a implementării măsurilor de reducere a emisiilor poluante, precum şi constrângerile bugetare care nu permit efectuarea de studii şi cercetări în domeniu.
Directorul în Ministerul Mediului Florentina Manea a arătat la rândul său că România poate atinge ţinta de 20% doar ca urmare a scăderii declinului economic după 1990 şi nu ca urmare a unor măsuri active în domeniu.
"România nu poate trece la obiectivul ambiţios al reducerii cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru că ar presupune o afectare a economiei naţionale", a afirmat Florentina Manea.
Ea a precizat că Guvernul va adopta cu întârziere strategia naţională în domeniul schimbărilor climatice, cel mai probabil la sfârşitul acestui an.