Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, vineri, că îi va contacta pe toţi liderii sindicali pentru ca, începând de luni, chiar dacă este zi liberă, să înceapă discuţiile privind greva generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină.
"Noi lucrăm luni. Mizăm foarte mult pe toţi profesorii de bună credinţă din România. Avem un set de măsuri pe care le pregătim pentru a evita blocarea anului şcolar şi a bacalaureatului. Cred că este normal să avem înainte o discuţie cu sindicatele. Ziua bacalaureatului este o zi specială. Cred că este cinic să îi iei ostatici pe tinerii României într-un conflict care nu este al lor", a spus Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei a amintit despre greva precedentă a profesorilor din 22 aprilie, în ziua a patra a probei de competenţe digitale, când o mare parte dintre profesori a participat la test.
Elevii vor susţine, între 31 mai şi 4 iunie, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, probele scrise încep în 28 iunie cu Limba şi literatura română şi continuă în 29 iunie cu Limba şi literatura maternă, în 30 iunie cu proba obligatorie a profilului, în 2 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. În 4 iulie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16.00) şi pot fi depuse eventualele contestaţii (între orele 16.00 şi 20.00).
Ministrul Educaţiei a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că va fi definitivat un pachet de măsuri pentru a evita blocarea anului şcolar, dar mizează şi pe faptul că dascălii nu ar risca viitorul elevilor prin neparticiparea la bacalaureat, susţinând că nu va lua nicio măsură represivă injustă împotriva profesorilor.
Daniel Funeriu a precizat că acest pachet de măsuri care ar evita blocarea anului şcolar va fi gata săptămâna viitoare.
"Voi avea o întâlnire cu toţi directorii din minister, să comunicăm inspectorilor şcolari judeţeni, inspectorilor generali din teritoriu care sunt măsurile pe care le avem în vedere. Vom avea această întâlnire vineri şi la începutul săptămânii viitoare, pentru a definitiva pachetul de măsuri astfel încât să putem încheia acest an şcolar cu bine şi le voi anunţa în momentul oportun. Încă o dată, eu cred că putem conta pe devotamentul profesorilor şi cred că putem conta chiar şi în această situaţie dificilă prin care trece România, şi, credeţi-mă, nu este uşor ca ministru al Educaţiei, nu este uşor să iei măsuri care pot să creeze tensiune în sistem, cu atât mai mult cu cât sunt într-un proces de elaborare a unei noi legi care a trecut ieri de Camera Deputaţilor şi desigur există o logică a reformelor şi există o logică economică. Şi, credeţi-mă că, în acest context, nimic nu ar fi mai plăcut pentru ministrul Educaţiei decât să vină cu măsuri care să-i mulţumească pe dascăli. Din păcate, asta este situaţia României de astăzi, care de mult prea mult timp a fost ascunsă sub preş. Lucrul ăsta nu ni-l mai putem permite şi, din păcate, noua lege, discuţiile asupra noii legi se suprapun pe această situaţie dificilă, dar eu am încredere că vom merge până la capăt, atât cu anul şcolar, cât şi cu noua lege", a declarat Daniel Funeriu în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX.