Sistemul naţional de supraveghere pentru boli transmisibile al Ministerului Sănătăţii este în alertă după informarea OMS privind o epidemie de poliomielită din Tadjikistan, până acum nefiind raportată nicio îmbolnăvire în România, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX Amalia Canton, director în MS.
"În România nu a fost înregistrat niciun caz de poliomielită, această boală fiind eradicată la nivel naţional din 2002. Totuşi, sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile este în alteră după informarea OMS privind epidemia din Tadjikistan. În acest sens, medicii de familie au obligaţia să raporteze orice posibil caz de poliomielită înregistrat la copii cu vârste cuprinse între zero şi 15 ani sau la orice persoană de orice vârstă, dacă se suspectează poliomielita", a spus Amalia Canton.
Ministerul Sănătăţii va primi, săptămâna viitoare, prin sistemul de achiziţie rapidă, 6.000 de doze de vaccin antipolio. De asemenea, Ministerul Sănătăţii are în derulare o altă licitaţie pentru a achiziţia a încă 675.000 de doze, a precizat Amelia Canton.
"Probabil la sfârşitul lunii iunie vor ajunge în ţară şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să putem continua imunizarea. Sunt câţiva copii care nu au fost vaccinaţi, dar întrucât în România nu există această boală, nu există un risc imediat. De săptămâna viitoare, când vor veni primele 6.000 de doze, vom vaccina copiii care nu au fost imunizaţi", a explicat Amalia Canton.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a informat în 12 mai autorităţile române că la Laboratorul Regional de Referinţă pentru Polio de la Moscova a fost izolat virusul polio sălbatic de tip 1 în materiile fecale provenite de la un copil care prezenta paralizie acută flască, ce sosit recent în Angarask din Tadjikistan.
Din ianuarie şi până în prezent, în Tadjikistan a evoluat o epidemie de poliomielită, fiind înregistrate 293 de cazuri de paralizie acută flască, din care 83 confirmate cu virus polio sălbatic tip 1.
"Ca urmare a acestui eveniment, ne aflăm în faţa reintroducerii virusului polio sălbatic în Europa, regiune care a fost declarată «polio free» din anul 2002", se arată într-o notă transmisă, joi, de Ministerul Sănătăţii către Direcţiile de Sănătate Publică.