O cincime de creditele destinate populaţiei au fost acordate de bănci salariaţilor din sectorul public, ceea ce reprezintă aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României.
Surse din piaţa bancară au declarat pentru MEDIAFAX că datele culese de banca centrală arată o dispersie semnificativă, unele bănci având o pondere spre 10%, în timp ce altele au finanţat bugetari în proporţie de 25% din totalul împrumuturilor acordate populaţiei.
Potrivit bancherilor, în cel mai pesimist scenariu, cu intrarea în incapacitate de plată a jumătate dintre clienţii din sistemul public, solvabilitatea medie a băncilor nu va scadea sub 10%, comparativ cu 14,7% în prezent.
Guvernul a decis, în urma negocierilor cu experţii FMI, reducerea cu 25% a salariilor pentru angajaţii din sectorul bugetar, pentru a face o economie de 5,4 miliarde lei şi a se încadra într-o anvelopă salarială la nivelul anului de 39 de miliarde lei.
Pentru a păstra fondul de salarii la acelaşi nivel de 39 de miliarde lei, Executivul a stabilit cu FMI să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%.
Bancherii au opinat că soluţia reducerilor salariale pentru toţi bugetarii este mai puţin periculoasă decât concedierile colective, întrucât clienţii care rămân fără loc de muncă au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a găsi o nouă sursă de venit.
Totuşi, din datele disponibile în prezent, riscul calculat în funcţie de proporţionalitate arată că în cazul disponibilizării a 70.000 de bugetari creditele restante ar creşte cu aproximativ un miliarde de lei, pe când reducerea cu 25% a câştigurilor salariale poate induce incapacitate de plată pentru un număr mult mai mare de persoane şi, prin urmare, un volum mai ridicat al creditelor.
Media împrumuturilor pentru bugetari arată că angajaţii din mediul privat au accesat într-o proporţie mai mare creditele bancare, în condiţiile în care raportul dintre bugetari şi total salariaţi fiscalizaţi este de 1 la 3.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), populaţia ocupată (toate persoanele de 15 ani şi peste care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă «o săptămână») depăşea la finele anului trecut 9 milioane de persoane, în timp ce numărul total de salariaţi din economie se plasa sub 4,5 milioane de persoane. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, mai mult de 1,36 milioane dintre aceştia sunt încadraţi în sectorul public.