Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, la Conferinţa Regională Anticorupţie, că actuala criză economică va acutiza fenomenele antisociale, fiind astfel necesară o concentrare a eforturilor asupra luptei anticorupţie.
"Criza economică va acutiza fenomenele antisociale, astfel că trebuie să fim în continuare concentraţi pe fenomen şi trebuie să depăşim orice fel de bariere în asigurarea unei bune cooperări interinstituţionale", a spus ministrul Cătălin Predoiu, prezent la Conferinţa Regională Anticorupţie, eveniment organizat de Consiliul Regional pentru Cooperare, Secretariatul Iniţiativei Regionale Anticorupţie şi Transparency International.
Predoiu a remarcat importanţa reuniunii, care, în opinia sa, are mai multe semnificaţii. "În primul rând, interesul statelor din regiune în combaterea corupţiei", a arătat Predoiu, adăugând că "ăsta este un semn că societăţile din aceste ţări au remarcat, au perceput faptul că viaţa de zi cu zi a cetăţenilor este afectată de corupţie oriunde aceasta se manifestă".
Un alt aspect relevat de ministrul Justiţiei a fost acela că România are un rol foarte important între aceste state, având o experienţă deja destul de solidă în structurarea unor instituţii care luptă împotriva corupţiei, "şi cred că şi rezultatele se pot vedea”.
Ministrul Cătălin Predoiu a mai spus că lupta anticorupţie este un proces permanent de combatere a acestui flagel, care afectează în final nu numai buna funcţionare a instituţiilor, ci şi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor României şi ai statelor unde acesta se regăseşte.
"Cred că putem concluziona, după mai mulţi ani de activitate anticorupţie în România, în primul rând că eficienţa instituţiilor anticorupţie depinde foarte mult de stabilitate şi cooperare", a afirmat Predoiu, precizând că face referire la stabilitatea legislativă, instituţională şi cooperarea între instituţiile ce au ca obiect lupta împotriva corupţiei.
Predoiu a subliniat că Ministerul Justiţiei va continua această cooperare şi va susţine în continuare stabilitatea instituţiilor anticorupţie.
"În orice stat corupţia nu are culoare politică", a continuat ministrul Justiţiei, arătând că "ea trece orice frontieră şi barieră politică şi fenomenul este complex pentru că are ramificaţii în toate sectoarele societăţii".
Organele anticorupţie trebuie să ţină cont de această particularitate şi să devină din ce în ce mai specializate, a adăugat Predoiu.
"Eu cred că s-a mers permanent în progres în privinţa luptei anticorupţiei şi chiar dacă întotdeauna mai este mult de făcut, nu putem nega efortul, curajul, dedicaţia şi rezultatele organelor anticorupţie din România, dar şi din statele din regiune", a mai spus Predoiu.
Dezbaterile în cadrul Conferinţei Regionale Anticorupţie, eveniment în cursul căruia vor fi prezentate rezultate studiului privind integritatea şi rezistenţa la corupţie a sistemelor judiciare din nouă state sud-vest europene, vor avea loc joi şi vineri.
Statele în care s-a efectuat acest studiu au fost Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România şi Serbia.