Ministerul Finanţelor Publice a încasat până la 30 aprilie, de la Ministerul Economiei, suma de 1,688 miliarde lei din taxa de un cent pe litru de produs petrolier, reprezentând 85,3% din datoria totală a fostei Companii Române de Petrol, de 663,3 milioane dolari, acumulată în perioada 1992-1997.
"Până la 30 aprilie 2010 s-a încasat şi plătit de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri către Ministerul Finanţelor Publice, pentru stingerea datoriei publice, suma de 1,688 miliarde lei, respectiv 598,4 milioane dolari. Suma reprezinta 85,3% din datoria totală a fostei Companii Române de Petrol, de 663,3 milioane dolari", a comunicat, joi, Ministerul Economiei, la solicitarea MEDIAFAX.
Instituţia nu a precizat însă cât va mai dura până la stingerea datoriei.
Restanţele respective au fost acumulate în perioada 1992-1997, când rafinăriile, prin societatea Rafirom şi mai apoi prin Compania Română de Petrol, importau şi prelucrau ţiţei plătit cu credite bancare, dar erau obligate de stat să vândă ieftin produsele petroliere.
Datoria de 663,3 milioane de dolari reprezintă creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din acea perioadă.
Fondul special pentru produse petroliere, denumirea oficială a taxei impuse pentru recuperarea datoriilor Companiei de Petrol, a fost instituit printr-o ordonanţă de urgenţă în anul 2000. Taxa este plătită de toţi producătorii şi procesatorii de petrol şi produse petroliere cu sediul în România, indiferent de natura capitalului social, regăsindu-se în tarifele plătite de consumatorii finali.