Deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 de ţigarete sau mai mult de 200 de litri de băuturi spirtoase fără a fi marcate sau marcate necorespunzător va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 4 ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
"Deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri sunt considerate infracţiuni şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 an la 4 ani", potrivit unui proiect de ordonanţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat luni că în contrabanda cu ţigări sunt angrenate zeci de mii de persoane, mai mulţi cărăuşi cu baxurile şi mai puţin cu camioanele, precum şi milioane de cumpărători, pentru că în România sunt foarte mulţi oameni săraci.
"Ţigările de contrabandă intră pe toată fâşia cu Moldova. Sunt cărăuşi de baxuri, câte unu-două baxuri. M-aş bucura să fie cu camioanele, pentru că până la urmă camioanele le opreşti. (...) E un fenomen care implică zeci de mii de oameni, care se ocupă cu contrabanda, şi milioane de cumpărători", a spus Vlădescu.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri că proiectul de combatere a evaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, şi aplicat imediat, fără să fie inclus în legea de reducere a cheltuielilor bugetare pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
Guvernul a inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale, pentru ca documentul să fie analizat într-o primă lectură.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondului Monetar Internaţional că va acorda ANAF atribuţii sporite în combaterea evaziunii prin drept de acces la evidenţele bancare, că se va concentra şi asupra persoanelor fizice cu mari venituri şi va introduce condiţii stricte de autorizare a firmelor care lucrează cu bunuri în regim suspensiv de accize