Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost semnat miercuri la Ministerul Culturii

Miercuri, 19 Mai 2010 (17:59:36)

Regele Mihai şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au semnat, miercuri, la Ministerul Culturii, contractul de închiriere a castelelor Peleş şi Pelişor, în vederea păstrării colecţiilor muzeale ale statului în aceste imobile, care au fost restituite regelui în 2007, potrivit unui comunicat.

Documentul semnat miercuri este valabil trei ani, cu posibilitatea prelungirii, iar cuantumul chiriei lunare pe care trebuie să o plătească statul Casei Regale este egal cu cel de anul trecut: 52.131 lei. Contractul a fost semnat de Regele Mihai I, în calitate de locator, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi Muzeul Naţional Peleş, în calitate de locatari.

Negocierile s-au derulat echilibrat, toate părţile fiind animate de necesitatea "ca Muzeul Naţional Peleş să îşi desfăşoare în continuare activitatea în castelele Peleş şi Pelişor şi recunoscând valoarea şi importanţa istorică şi culturală a castelelor Peleş şi Pelişor pentru poporul român", conform celor stipulate în contract.

Astfel, MCPN este în continuare chiriaş la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi imobilul de protocol Căsuţa Poartă, împreună cu terenul aferent acestora. Regele Mihai I înţelege să fie de acord ca nivelul chiriei să fie identic cu cel stipulat în contractul precedent, expirat la data de 1 martie 2010 (Castelul Peleş - 6.132,17 lei pe lună, Castelul Pelişor - 3.261,67 lei pe lună, Căsuţa Poartă - 677,16 lei pe lună, iar chiria terenului aferent 42.060,00 lei pe lună, însumând în total 52.131 lei).

Totodată, în documentul semnat miercuri, părţile şi-au manifestat preocuparea faţă de starea de conservare şi necesitatea punerii în valoare a Castelului Peleş.

"Domeniul Peleş trebuie să rămână în administrarea statului. Pentru acest lucru, statul trebuie să facă un efort. Imobilele, dar şi colecţia care se află acolo, au o uriaşă valoare simbolică şi sentimentală pentru România", a declarat ministrul Kelemen Hunor la începutul negocierilor cu Casa Regală.

Încă de la audierea sa la Comisiile de Cultură din Parlament, pentru a fi numit în funcţia de ministru al Culturii, în data de 22 decembrie 2009, Kelemen Hunor s-a pronunţat pentru renegocierea cât mai urgentă a contractului cu Casa Regală privind Castelul Peleş, astfel încât ministerul să nu fie nevoit să retragă colecţia de artă din acest spaţiu. "Cea mai bună soluţie ar fi renegocierea contractului. Pentru acest lucru avem nevoie de un mandat din partea primului-ministru şi trebuie să începem renegocierea contractului cât de repede se poate, pentru că, în primăvara anului viitor, pe 30 martie, dacă nu reuşim să prelungim contractul, trebuie să retragem colecţia", a arătat Kelemen Hunor.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş. Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală a expirat în luna martie.

Decizia de retrocedare a soluţionat notificarea făcută de Familia Regală în 8 august 2001. Restituirea celor două castele şi a terenurilor aferente s-a făcut în baza Legii 10 din 2001. Pe baza acestei legi, Regele Mihai, prin Principesa Margareta, a solicitat restituirea în natură a imobilului cunoscut sub denumirea de "Domeniul Peleş" din Sinaia şi anexele situate în aceeaşi localitate.

La momentul restituirii, s-a vehiculat o sumă de 30 de milioane de euro pentru răscumpărarea domeniului Peleş de către statul român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost semnat miercuri la Ministerul Culturii.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost semnat miercuri la Ministerul Culturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei