Guvernul va acorda auditorilor interni din sectorul public un spor salarial în sumă fixă de 25% din salariul brut, după ce în urmă cu un an a decis că echivalentul al unui sfert din salariu reprezintă limita maximă a sporului, ceea ce a permis instituţiilor să diminueze cheltuielile cu aceste plăţi.
În primăvara anului trecut, în contextul reducerii de cheltuieli bugetare solicitate de Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a plafonat mai multe sporuri şi indemnizaţii, printre care şi cele acordate auditorilor interni din sectorul public.
Executivul a decis atunci că sporul acordat auditorilor pentru complexitatea muncii poate reprezenta până la 25% din salariul brut, ca nivel maxim, iar indemnizaţia pentru participarea la şedinţele Comitetului pentru Audit Public Intern (CAPI) a fost redusă de la 20% la 1% din indemnizaţia unui secretar de stat.
Un proiect de lege elaborat de autorităţi relevă însă că Executivul intenţionează să modifice pachetul salarial al auditorilor şi să permită acestora să beneficieze de un spor care să nu mai reprezinte "până la 25%" din salariu, ci o sumă fixă care să nu mai poată fi redusă, argumentând clar în acest sens că instituţiile publice au limitat "drastic şi arbitrar" sporul salarial al auditorilor la 1%.
"Ordonatorii principali de credite au acţionat în mod variat în ceea ce priveşte acordarea sporului pentru complexitatea muncii. O parte dintre ordonatori l-au menţinut la limita maximă prevăzută de lege, alţii l-au diminuat cu procente de până la 10%, iar în unele cazuri a fost anulat sau diminuat drastic, în mod arbitrar, până la 1%, neţinându-se cont de complexitatea muncii de audit, care a constituit criteriul de bază în acordarea acestui spor", se arată în document.
Guvernul va stabili astfel că auditorii interni vor primi un spor de 25% calculat ca limită fixă la salariul de bază brut lunar şi că, începând cu 2011, coeficienţii de ierarhizare pentru această funcţie vor fi stabiliţi prin includerea acestui spor în salariul de bază.
Executivul va modifica şi nivelul indemnizaţiei de participare la şedinţele CAPI, stabilind că aceasta nu va mai reprezenta doar 1% din indemnizaţia unui secretar de stat, ci va fi stabilită distinct prin ordin al ministrului Finanţelor şi suportată din bugetul statului.