Preşedintele Confederaţiei Patronatul Român, Gheorghe Naghiu, i-a solicitat Robertei Anastase, printr-o scrisoare, invalidarea lui Florian Costache ca preşedinte al CES, pe motiv că acesta are cazier şi a fost agent al fostei Securităţi, solicitarea urmând să fie discutată în Birourile reunite.
"A venit o scrisoare din partea domnului Gheorghe Naghiu, preşedintele Confederaţiei Patronatul Român, cu privire la nişte chestiuni legate de CES. Conform legii, a fost direcţionată către viitoarea şedinţă a Birourilor Permanente, care are în însărcinare aceste lucruri", a susţinut secretarul Camerei Deputaţilor Sever Voinescu (PDL).
În scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, Gheorghe Naghiu precizează că nu înţelege de ce instituţii ale statului sunt reprezentate de oameni care produc deservicii majore prin trecutul lor.
"Forumul executiv de conducere al Patronatului Român nu înţelege de ce instituţii ale statului sunt reprezentate de oameni ce produc deservicii majore prin trecutul lor, ce nu pot constitui repere ale moralităţii şi nu se încadrează în tiparele democratice. Este de neadmis ca un cetăţean posesor de cazier, dovedit de CNSAS ca agent al poliţiei politice, să reprezinte interesele Guvernului Român, ale sindicatelor libere din România şi al reprezentanţilor patronatelor româneşti", afirmă Naghiu.
El îşi exprimă rezervele cu privire la "independenţa politică a CES, moralitatea şi buna credinţă" a actualului preşedinte al instituţiei care "merită oprobiul public şi nu recunoaşterea ca lider democratic".
În plus, Gheorghe Naghiu îi contestă lui Costache chiar şi dreptul de a fi membru al CES dat fiind faptul că, potrivit preşedintelui Confederaţiei Patronatul Român, legea prevede acest drept doar pentru persoanele fără antecedente penale.
"Este de neadmis ca un cetăţean posesor de cazier, dovedit de CNSAS ca agent al poliţiei politice, să reprezinte interesele Guvernului, ale sindicatelor libere din România şi ale reprezentanţilor patronatelor. Confederaţia Patronatul Român nu poate accepta ca la preşedinţia Consiliului Economic şi Social să se afle un condamnat penal şi un fost colaborator al poliţiei politice, fapt pentru care solicită, cu respect, Parlamentului României să declanşeze procedurile privitoare la reanalizarea şi invalidarea desemnării domnului Florian Costache din funcţia de preşedinte al CES", se mai arată în scrisoare.
Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei sugerează Parlamentului să desemneze în funcţia menţionată o persoană "de pe partea patronală", dat fiind că CES este "principala instituţie a dialogului social din România".
Gheorghe Naghiu avertizează că, în cazul în care sesizarea sa, trimisă în numele Confederaţiei Patronatul Român, nu va fi luată în analiză, vor fi sesizate formaţiunile politice, asociaţiile revoluţionare, organismele comunitare, asociaţiile patronale româneşti şi internaţionale, dar şi opinia publică. "Atragem atenţia că orice acţiune naţională sau internaţională organizată de către CES sau cu participarea acestuia va fi precedată de luări de opinie şi de proteste cu scopul declarat de a se reveni la normalitate şi de a se face imposibilă pe viitor o astfel de stare de lucruri", mai spune Naghiu.
În 20 aprilie, Parlamentul a validat alegerea lui Florian Costache în funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social, deşi comisiile juridice au propus invalidarea alegerii acestuia.
Senatorii şi deputaţii au respins raportul Comisiilor juridice, care au propus invalidarea alegerii lui Costache în funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social (CES), pe motiv că are mai multe dosare în Justiţie.
Costache fusese ales preşedinte CES de către plenul CES, în data de 6 aprilie 2009.