Ministrul Daniel Funeriu a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că Ministerul Educaţiei are la dispoziţie măsuri legale pentru a evita blocarea anului şcolar, dar nu le va folosi întrucât este convins că dascălii nu ar pune în pericol viitorul generaţiei de copii pe care a pregătit-o atâţia ani.
"Cele mai multe nemulţumiri ale sindicatelor au vizat titularizarea. Această problemă a fost rezolvată fără implicarea liderilor sindicali. Întrebarea pe care o pun tuturor dascălilor din România este cine le apără mai bine interesele? Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi cei din Camera Deputaţilor, care au rezolvat în mod just titularizarea, sau sindicatele, care, în schimbul cotizaţiei, le oferă, din câte ştiu eu, doar apeluri la grevă ? Cine îi reprezintă ? Elevii pe care îi formează de ani şi ani cu devotament, de multe ori în condiţii dificile, sau liderii sindicali ? Ne este greu tuturor. Dar cred că lupta noastră a tuturor este lupta cu criza economică. A pune elevii în mijlocul acestei lupte, eu cred că nu este un lucru care să dea o soluţie acestei crize", a spus Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei a făcut apel la dascăli să vadă realitatea aşa cum este, precizând că încearcă să asigure cât mai multă stabilitate sistemului educaţional.
"Nu este plăcut să luăm aceste măsuri, însă, din păcate, asta este ceea ce are România şi ceea ce îşi poate permite astăzi. Nu aş vrea să se înţeleagă că sindicatele nu au rolul lor. Un lider sindical spunea că doreşte ca sindicatele să ia noi valenţe. Adică să participe la formarea profesională, să optimizeze reţeaua şcolară. Când ei vor înţelege acest lucru vom putea spune că profesorii au ceva în schimbul cotizaţiei, că au un parteneriat proactiv, şi nu doar o relaţie care de multe ori este inutil tensionată. Nu pot accepta un dublu limbaj al sindicatelor: una spun în faţa camerelor de vederi şi alta fac în spatele lor. Acest lucru se poate vedea pe înregistrarea de la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor", a adăugat Funeriu.
El a subliniat că nu va acţiona sub imperiul fricii şi al ameninţărilor, arătând că va conta pe raţiunea, profesionalismului şi dăruirea profesorilor de a nu pune în pericol viitorul copiilor.
"Există desigur la dispoziţia Ministerului soluţii legale, la care nu aş dori să apelez ca să încheiem acest an şcolar. Dar, spun din nou, contez foarte mult pe raţiunea, profesionalismul şi dăruirea profesorilor pentru a nu pune în pericol viitorul generaţiei de copii pe care au pregătit-o atâţia ani. Nu vreau să acţionăm sub imperiul fricii, nu vreau să acţionăm sub imperiul ameninţărilor şi nu voi face nicicând acest lucru. Încercăm să rezolvăm problemele în limitele pe care ni le permitem astăzi. Sunt convis că vom reuşi să trecem şi peste această perioadă, dar vreau să spun public, şi dacă este un mesaj pe care vreau să îl transmit este acesta: Nu cădeţi pradă dezinformării, nu intraţi într-un război care nu este al dumneavoastră", a conchis ministrul Educaţiei.
Cele patru federaţii sindicale au decis, săptămâna trecută, atât declanşarea grevei generale, cât şi blocarea anului şcolar, la nemulţumirile legate de Legea educaţiei şi de finanţarea învăţământului adăugându-se şi măsurile de reducere a salariilor propuse de autorităţi, care ar urma să fie aplicate din 1 iunie.
Cadrele didactice nu mai trec din 13 mai notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului şcolar. Mai mult, profesorii vor intra din 31 mai în grevă generală, în 19 mai vor participa la mitingul din Piaţa Victoriei, iar în 1 iunie vor participa la mitinguri în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Bucureşti.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a invitat sindicatele din învăţământ la discuţii, începând din 14 mai, şi a cerut cadrelor didactice să nu dea curs solicitării sindicatelor de declanşare a acţiunilor de protest şi să nu perturbe anul şcolar.
Invitaţia la dialog adresată de ministrul Educaţiei a fost respinsă de liderii federaţiilor din învăţământ, care au spus că nu acceptă discuţii formale şi că aşteaptă din partea Guvernului o invitaţie oficială la negociere.
Liderii federaţiilor din învăţământ i-au cerut ministrului Funeriu să renunţe la "apelurile patetice" adresate profesorilor de a renunţa la proteste şi să se adreseze direct profesorilor la mitingul din 19 mai, pentru a le cere să nu recurgă la greva generală.
Totodată, cele patru federaţii sindicale i-au transmis ministrului Daniel Funeriu că hotărârea privind declanşarea grevei aparţine salariaţilor din învăţământ.