Centrul FILIA, împreună cu alte organizaţii nonguvernamentale şi persoane din toată ţara, dezaprobă diminuarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, dar şi micşorarea concediului parental de la doi ani la un an în condiţiile în care în România nu mai există creşe.
"Ne manifestăm consternarea şi dezaprobarea cu privire la modificările aduse indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţiei pentru familia monoparentală, precum şi alocaţiei complementare pentru copii. Dezaprobăm orice scădere a indemnizaţiei de creştere şi îngrijire a copilului, a alocaţiei pentru familiile monoparentale şi/ sau a alocaţiei complementare pentru copii. De asemenea, dorim să subliniem că respingem diminuarea concediului parental de la 2 ani la 1 an în condiţiile în care în România nu există servicii sociale (creşe) de îngrijire a copiilor", se arată într-un comunicat al Centrului FILIA.
Centrul FILIA, împreună cu alte organizaţii nonguvernamentale şi persoane din toată ţara, a trimis o scrisoare de protest preşedintelui României, primului Ministru, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ministrului Finanţelor Publice, prin care îşi arată consternarea şi dezaprobarea faţă de reducerea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, a alocaţiei pentru familia monoparentală, precum şi a alocaţiei complementare pentru copii.
În scrisoare se arată, printre altele, că nu există justificare politică, economică şi nici morală pentru adoptarea acestor măsuri. Prin micşorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, Guvernul ar obţine o economie infimă la buget, cuantificată în doar 0,02% din PIB, provocând în schimb o suferinţă nejustificată beneficiarilor.
"Primirea indemnizaţiei nu este o «pomană» de la stat, ci un drept al părinţilor bazat pe nivelul contribuţiilor lor din perioada în care sunt activi pe piaţa muncii", arată sursa citată.
Totodată, scrisoarea atrage atenţia că România se află într-un declin demografic accentuat, chiar şi preşedintele Traian Băsescu manifestându-şi îngrijorarea în 2007 cu privire la "deşertul demografic", care se prefigurează în următoarele decenii. Această situaţie ar fi impus adoptarea de urgenţă a nor măsuri care să stimuleze natalitatea, nu s-o descurajeze.
Reducerea alocaţiei pentru familiile monoparentale îngreunează şi mai mult situaţia părinţilor singuri şi le creşte riscul de sărăcie şi excluziune socială. În acelaşi timp, reducerea alocaţiei complementare pentru copii va acutiza situaţia familiilor aflate sub limita pragului de sărăcie.
Scrisoarea a fost semnată de Centrul FILIA, Asociaţia MAME, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, PATRIR, Cluj-Napoca, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Fundaţia Hospice "Casa Speranței", precum şi de peste 130 de persoane din toată ţara, cu diverse profesii şi preocupări, de la profesori universitari, studenţi şi doctoranzi, până la mame, gravide, bunici, şomeri şi pensionari.
Luni, o parte dintre semnatari se vor alătura protestului mămicilor din faţa Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.