Instituţiile de credit vor fi obligate să furnizeze Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală date privind rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise şi să informeze dacă un debitor are sau nu închiriate casete de valori, informaţii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.
Obligaţia instituţiilor de credit de a furniza astfel de date către ANAF este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale.
"Instituţiile de credit au obligaţia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să comunice toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular în parte. Informaţiile astfel obţinute vor fi utilizate doar în scopul îndeplinirii atribuţiilor specifice ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
Ordonanţa introduce astfel o nouă prevedere în textul actual al Codului de procedură fiscală.
Codul de procedură fiscală prevede în prezent că băncile sunt obligate să comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, forma juridică pe care aceştia o au şi domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea este efectuată bilunar, cu referire la conturile deschise sau închise în perioada anterioară acesteia, şi este adresată Ministerului Finanţelor.
Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, prezentată luni de MEDIAFAX, relevă că Executivul s-a angajat să acorde ANAF atribuţii sporite în combaterea evaziunii, inclusiv prin drept de acces la evidenţele bancare.
"În mod deosebit, vom amenda Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală în sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidenţele bancare şi la evidenţele părţilor terţe, după notificarea corespunzătoare şi ulterior parcurgerii procesului cuvenit, pentru a permite astfel stabilirea corespunzătoare a venitului", se arată în scrisoare.
O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.