Renegocierea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a măsurilor de reducere a cheltuielilor ar fi o eroare, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
"O renegociere a măsurilor cu FMI în zona reducerii cheltuielilor bugetare ar fi o eroare", a spus Vlădescu după o întâlnire cu sindicatele din agricultură.
O misiune FMI s-a aflat în perioada 27 aprilie - 10 mai la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic prevăzut în acordul stand-by semnat cu România. În urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de circa 850 milioane euro.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în acest an reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.
Scăderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, convenită cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ 7 miliarde de lei (circa 1,7 de miliarde euro).
Totodată, Guvernul s-a angajat să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%, potrivit datelor prezentate în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, şi a obţinut un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, de circa 20 de miliarde de euro.