Reducerea numărului de paturi din spitale cu 9.300 nu înseamnă scăderea numărului de medici, asistente sau infirmiere, chiar dacă până acum normarea lor s-a făcut în funcţie de locurile existente, întrucât faţă de 2004 avem mai puţin cu 25.000 de angajaţi, a spus secretarul de stat Cristian Irimie.
"Nu am reuşit până acum să facem ca banul să urmeze bolnavul, de aceea putem vedea cazuri în care un pacient este plătit de două ori. După analiza pe care am făcut-o am ajuns la concluzia că există un număr de paturi în spitale care nu sunt utilizate, care stau goale. De asemenea, sunt locuri în care există foi de observaţie completate, dar nu sunt bolnavi. Aceste manevre nu sunt nici corecte şi nici legale, dar consumă fonduri", a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Anton Irimie, la seminarul "Până unde trebuie să investescă statul în Sănătate şi de unde ar trebui să intervină investitorii privaţi?", organizat de Ziarul Finanaciar.
Irimie a mai spus că în România există un excedent zonal de paturi, iar reducerea de aproximativ 7-8% a numărului total nu va crea probleme în sistem. El a precizat că în 2003 s-a făcut o reducere de paturi, dar care a ţinut doar câteva luni, pentru ca apoi numărul acestora să crească la intervenţia unor parlamentari.
"Paturile fizice contribuiau la menţinerea unui normativ de personal. Va fi nevoie să schimbăm normarea personalului de la numărul de paturi la munca medicului în spital. Dacă tai paturi, nu tai şi posturi. Faţă de 2004, personalul medico-sanitar a scăzut foarte mult, cu 25.000 de angajaţi", a mai spus Irimie.
El a spus că singurul loc unde au fost înregistrate creşteri de personal sunt în rândul angajaţilor TESA şi a celor din administrativ.
Secretarul de stat a semnala că sunt spitale care arată foarte bine, dar nu au medici, iar acestea ar putea fi transformate în ambulatorii sau unităţi pentru îngrijiri paliative.
La întrebarea din ce bani vor fi achitate datoriile către furnizori în cazul celor aproximativ 350 de spitale care ar urma să fie transferate de la 1 iulie 2010 către autorităţile locale, în contextul lipsei banilor din sistem, Irimie a spus că "plata datoriilor este un deziderat".
"Plata datoriilor este un deziderat. Avem semnale că nicio autoritate publică nu va prelua spitalele dacă au datorii", a mai spus secretarul de stat.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, la Parlament, că Ministerul Sănătăţii nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale care să fie desfiinţate, precizând că are cu Banca Mondială un program de raţionalizare a acestor unităţi pe categorii.
"Ministerul Sănătăţii nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale pe care doreşte să le desfiinţeze. Avem în schimb un program de raţionalizare a spitalelor cu Banca Mondială, care include mai multe etape şi chestiuni de făcut. În primul rând, avem proiectul de descentralizare a spitalelor care este în dezbatere publică de aproape o lună şi pe care trebuie să-l facem, pentru că este o măsură de eficientizare şi de implicare a autorităţilor locale în ceea ce înseamnă servicii medicale oferite de spitale", a susţinut ministrul Sănătăţii.
Cseke a precizat că a doua etapă a programului este aceea a clasificării spitalelor în patru categorii, aşa cum sunt prevăzute şi în raportul Comisiei prezidenţiale pe Sănătate, afirmând că în urma acestor două proceduri - descentralizare şi clasificare -, ar putea avea loc reorganizări de spitale care să fie încadrate în alte categorii.
Întrebat de scrisoarea de intenţie a Guvernului în care se vorbeşte foarte clar de nu se va reînoi autorizaţia pentru mai multe spitale, ministrul a reiterat faptul că nu a discutat aceste lucruri cu Banca Mondială.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, că spitalele vor fi predate fără datorii, până în 1 iulie, autorităţilor locale, acestea fiind plătite de către minister înaintea transferării şi tot până atunci vor fi reduse 9.300 de paturi din unităţile sanitare.
Guvernul va reduce numărul de paturi în spitale cu 9.200 şi nu va reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, până la finele anului, se arată în scrisorea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.
Ministerul Sănătăţii anunţa în 16 apilie că va transfera, până la 1 iulie, autorităţilor locale 373 de unităţi sanitare cu paturi şi va păstra 62.