Guvernul a restrâns, pentru al doilea an consecutiv, cu 36% limitele maxime în care autorităţile locale pot contracta fonduri rambursabile în acest an pentru proiecte care nu beneficiază de fonduri UE, de la 2,5 miliarde lei la 1,6 miliarde lei, cea mai mică ajustare fiind operată la judeţe.
Limitele de împrumut au fost restrânse prin hotărâre aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
"A fost decisă şi pentru acest an o limitare a împrumuturilor, pentru a limita deficitul, iar Guvernul intenţionează să extindă baza aferentă garanţiilor guvernamentale destinate autorităţilor locale", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Proiectul de act normativ, prezentat de MEDIAFAX în urmă cu două luni, releva că limitele maxime pentru contractarea de împrumuturi de la bănci sau prin emisiuni de obligaţiuni vor scădea pentru comune de la 457,5 milioane lei la 275,3 milioane lei (-40%), pentru oraşe de la 191 milioane lei la 119 milioane lei (-37%), pentru municipii de la 850 de milioane lei la 545 milioane lei (-35,88%), pentru judeţe de la 287 milioane lei la 223 milioane lei (-22%) şi pentru Bucureşti de la 714,5 milioane lei la 436,4 milioane lei (-39%).
Guvernul a restrâns şi limita maximă a treagerilor efective din acest an de la 1,7 miliarde lei la 1,3 miliarde lei, respectiv cu 24%.
În limitele prevăzute nu se includ finanţările rambursabile pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv cele cuprinse în programul HIPERB, şi tragerile din aceste finanţări rambursabile, contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale.
Limitele pe categorii sunt aplicabile cererilor pentru autorizare ale autorităţilor administraţiei publice locale, înregistrate până la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. După această dată, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale autorizează finanţările rambursabile care urmează a fi contractate de unităţile administrativ-teritoriale, în ordinea înregistrării cererilor pentru autorizare, cu încadrarea în suma rămasă disponibilă.
Limitările sunt necesare pentru încadrarea în deficitul bugetar.
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%.