Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, la Parlament, că Ministerul Sănătăţii nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale care să fie desfiinţate, precizând că are cu Banca Mondială un program de raţionalizare a acestor unităţi pe categorii.
"Ministerul Sănătăţii nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale pe care doreşte să le desfiinţeze. Avem în schimb un program de raţionalizare a spitalelor cu Banca Mondială, care include mai multe etape şi chestiuni de făcut. În primul rând, avem proiectul de descentralizare a spitalelor care este în dezbatere publică de aproape o lună şi pe care trebuie să-l facem, pentru că este o măsură de eficientizare şi de implicare a autorităţilor locale în ceea ce înseamnă servicii medicale oferite de spitale", a susţinut ministrul Sănătăţii.
Cseke a precizat că a doua etapă a programului este aceea a clasificării spitalelor în patru categorii, aşa cum sunt prevăzute şi în raportul Comisiei prezidenţiale pe Sănătate, afirmând că în urma acestor două proceduri - descentralizare şi clasificare -, ar putea avea loc reorganizări de spitale care să fie încadrate în alte categorii.
"În urma acestor două proceduri, sigur am putea să avem reorganizări de spitale în alte categorii de unităţi sau instituţii, instituţii de îngrijire socială sau centre de bătrâni, dar care vor fi reorganizate cu implicarea autorităţilor locale, pentru că acestea sunt cele care ştiu nevoia şi necesitatea comunităţii locale, deci ele vor trebui implicate în mod evident. Pentru noi, prioritar în acest moment rămâne în continuare proiectul de descentralizare care trebuie făcută. Avem după 20 de ani pentru prima dată un proiect pe descentralizare a spitalelor şi acest proiect va trebui promovat de către Guvern în cât mai scurt timp", a spus Cseke Attila.
Întrebat de scrisoarea de intenţie a Guvernului în care se vorbeşte foarte clar de nu se va reînoi autorizaţia pentru mai multe spitale, ministrul a reiterat faptul că nu a discutat aceste lucruri cu Banca Mondială.
"Noi nu am discutat cu Banca Mondială de acest lucru", a conchis Cseke.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, că spitalele vor fi predate fără datorii, până în 1 iulie, autorităţilor locale, acestea fiind plătite de către minister înaintea transferării şi tot până atunci vor fi reduse 9.300 de paturi din unităţile sanitare.
Guvernul va reduce numărul de paturi în spitale cu 9.200 şi nu va reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, până la finele anului, se arată în scrisorea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.