Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 mai 2010 - Anul XV, nr. 107 (4398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din educaţie pichetează de marţi Parlamentul, nemulţumiţi de reducerea salariilor

Luni, 10 Mai 2010 (13:51:03)

Toate federaţiile din învăţământ vor picheta, de marţi până joi, timp de două săptămâni, sediul Palatului Parlamentului, cadrele didactice fiind nemulţumite de reducerea salariilor anunţată după negocierile cu FMI şi de proiectul Legii educaţiei.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că aproximativ 200 de cadre didactice vor picheta zilnic, în 11, 12, 13, 18, 19 şi 20 mai, câte două ore, sediul Parlamentului.

"În învăţământ am făcut deja reduceri de posturi. Reducerea cu 25 la sută a salariilor ar însemna o scădere a calităţii în educaţie, deoarece la noi salariile sunt făcute pe finanţarea per elev", a precizat Pop.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, declara, duminică, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că nu admite curba de sacrificiu invocată de preşedintele Traian Băsescu şi anunţa că sindicaliştii din educaţie vor începe acţiunile de protest. El atenţiona că dacă lucrurile nu se vor schimba, va fi demarată şi greva generală, la sfârşitul anului şcolar.

Confederaţiile sindicale au anunţat că se pregătesc de proteste, nemulţumite de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Liderii confederaţiilor se întâlnesc, luni după-amiază, pentru a discuta despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi protestele pe care vor să le declanşeze.

Acţiunile comune de protest ale confederaţiilor sindicale prevăd pichetarea Guvernului şi Preşedinţiei, începând de miercuri până în 19 mai, miting de amploare în 19 mai şi declanşarea grevei generale din 25 mai, au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Sursele citate au precizat că acţiunile de protest ale confederaţiilor sindicale au fost stabilite de principiu, acestea urmând să fie finalizate după consultarea cu liderii din teritoriu şi în funcţie de rezultatele întâlnirii care va avea loc marţi, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanţii Guvernului şi ai partidelor politice.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, duminică, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu s-a decis crearea unei structuri de criză din care să facă parte sindicatele, patronatele, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice, rolul structurii fiind de a analiza măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi soluţiile alternative.

Hossu a spus că prima întâlnire a structurii de criză va avea loc marţi, la ora 11.00, şi a precizat că aşteaptă să vadă care vor fi rezultatele întâlnirii şi în ce măsură vor fi acceptate solicitările sindicatelor pentru a decide dacă vor continua sau nu protestele.

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că o decizie finală privind acţiunile de protest va fi luată după ce vor avea acces la întregul set de măsuri convenit cu FMI.

Costin a spus că ar trebui să primească în cursul zilei de luni toate datele şi cifrele convenite între Guvern şi FMI şi că în funcţie de acest lucru ar putea fi stabilite noi acţiuni de protest.

"Oricum noi rămânem în calendarul acţiunilor de protest stabilite deja, astfel că marţi Federaţia Agrostar va protesta şi rămân în picioare şi acţiunile anunţate pentru 19 mai", a precizat Costin.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că urmează să se consulte cu liderii de sindicat din teritoriu şi împreună să decidă dacă acceptă programul propus de preşedintele Traian Băsescu sau dacă încep acţiunile de protest.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au constituit, vineri, un comitet de criză, în urma măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu după negocierile cu delegaţia FMI şi şi-au retras reprezentanţii sindicali din toate organismele tripartite, ca o primă formă de protest.

Preşedintele Traian Băsescu anunţa, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din educaţie pichetează de marţi Parlamentul, nemulţumiţi de reducerea salariilor.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din educaţie pichetează de marţi Parlamentul, nemulţumiţi de reducerea salariilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei